rendőrségi hírek

2020.04.23. 10:30

Ha vadat lát, dudáljon, és ne fényszórózzon!

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt napokban több olyan baleset történt, amikor vad ugrott ki az úttesten haladó jármű elé. Ezek a balesetek jellemzően az éjszakai fényviszonyok között és a kora hajnali időszakban, lakott területen kívül történtek – írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Április 22-én este például az 5112-es út Tolna és Fadd közötti szakaszán hajtott fának egy gépkocsi, mivel őz ugrott elé – mint arról portálunk is beszámolt.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „vadveszélyt” jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

Fontos tudni, hogy vad észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos, hiszen az úttesten lévő állat általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása jelenthet nagyobb segítséget, hiszen az állatok többsége megijed, és menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. A megelőzés hasznos eszköze lehet a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, és a menetszél működteti.

A rendőrség felhívta a járművezetők figyelmét arra, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol ezt veszélyt jelző tábla is jelzi. Ezzel együtt a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet a baj.

A féktávolságon belül észlelt vad esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és dudálni. Amennyiben bekövetkezett a baleset, azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy az elpusztult állatot soha nem szabad elvinni, mert az lopásnak tekintendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában