bírósági ítélet

2020.04.18. 16:00

Súlyos fogyatékosságot okozott a vétkes sofőr

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Közúti baleset okozásának vétségében mondott ki bűnösnek egy 30 éves férfit a Dombóvári Járásbíróság és ezért kétszáz napi tétel pénzbüntetésre ítélte. Egy évre eltiltották a B kategóriára vonatkozó járművezetéstől. A pénzbüntetés napi tételét ezer forintban állapította meg a bíróság, amelynek megfizetésére tíz havi részletfizetést engedélyeztek. Meg kell fizetnie több mint 450 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a vádlott pedig enyhítésért fellebbezett, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A büntetlen előéletű vádlott 2017. szeptember 29-én délután nem a forgalmi, időjárási és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg az általa vezetett autó sebességét. A lemenő nap fénye és az őt nagy sebességgel megelőző másik autó is megzavarhatta a vádlottat vezetés közben, mindezek miatt későn vette észre a vele egy irányban szabályosan haladó kerékpárost. Az autó a bicikli bal oldalának ütközött, a kerékpáros először a személyautó jobb oldalának csapódott, majd az úttestre esett. Az ítélet szerint, ha a vádlott a körülményeknek megfelelően választja meg a haladási sebességet, 55 méter távolságból észlelhette volna a sértettet, és ekkor intenzív lassító fékezéssel 36-39 méter után meg tudott volna állni, elkerülve ezzel a balesetet.

A sértett súlyos sérüléseket szenvedett Illusztráció: Shutterstock

A sértett olyan súlyos agykárosodást, gerinc-, medence- és alsóvégtagi sérüléseket szenvedett, amelyek járás és tartászavarral járó maradandó fogyatékosságot okoztak. A baleset következtében kialakult poszttraumatikus személyiségváltozás pedig súlyos egészségromlásnak minősül.

A bíróság az ítélet kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, őszinte, megbánó magatartását, amit az is alátámaszt, hogy a baleset után a helyszínen maradt, próbált közreműködni a sértett ellátásában, többször is megpróbált kapcsolatot keresni vele, hogy segítségét felajánlja. Ugyancsak enyhítő körülmény, hogy a balesetet megelőző két évben belül nem indult ellene közlekedési szabálysértési eljárás. Figyelembe vette bíróság az eltelt hosszú időt, ami a vádlottnak nem róható fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában