vádemelés

2020.06.11. 09:37

Hetvenhat sértettet vertek át az internetes csalók

Többrendbeli minősített, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy 34 éves dunaújvárosi férfi, a 31 éves húga és az ő 35 éves élettársa ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatott közleményében Himmelné dr. Ökrös Mária Magdolna, megbízott megyei főügyész.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A vádirati tényállás szerint a vádlottak anyagi nehézségeik miatt elhatározták, hogy az interneten keresztül, áruvásárlások valótlan ígéretével fognak különböző személyektől pénzt kicsalni. Mindezt oly módon osztották meg egymás között, hogy az egyikük különböző termékekre, így különösen horgászati felszerelésekre, diafilmeket, építő játékokra, mobiltelefonokra és tabletekre vonatkozó hirdetéseket töltött fel az egyik internetes apróhirdetési portálra, míg a testvére és annak élettársa pedig a saját nevükre szóló bankszámláikat biztosították a csalásokhoz.

A vásárlókkal a kapcsolatot – ideiglenes e-mail címek és álnevek útján – a hirdetéseket közzé tevő férfi tartotta. A sértettek minden esetben előre átutalták a vételárat, azonban a vádlott a megrendelt termékeket nem küldte el nekik, mert az nem is állt szándékában és arra lehetősége sem volt, mivel a termékekkel egyáltalán nem rendelkezett. A sértettek ezután próbálták felvenni vele a kapcsolatot, akiket egy ideig hitegetett, majd később elérhetetlenné vált a számukra.

A hirdető férfi 2017 októbere és 2018 júliusa között összesen hetvenhat, az ország különböző pontján lakó sértettet ejtett tévedésbe, amellyel nekik egyaránt ötvenezer forintot meg nem haladó mértékű kárt okozott. E magatartásához a vádlott-társai szándékosan segítséget nyújtottak, és az átutalt összegekkel is ők rendelkeztek. A sértetteket összesen több mint 1 millió forint kár érte, amelyből az eljárás során csupán 150 forint térült meg.

Az ügyészség a vádlottakat hetvenhat rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja, amelyet a visszaesőnek minősülő elsőrendű vádlott tetteseként, míg a büntetlen előéletű testvére és az ő, különös és többszörös visszaesőnek számító élettársa bűnsegédként követtek el.

Az ügyészség a sértetteket tévedésbe ejtő férfival szemben közérdekű munka, míg a bankszámláikat a rendelkezésére bocsátó és az átutalt pénzösszegekkel ténylegesen rendelkező vádlottak közül a férfivel szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, a nővel szemben pedig közérdekű munka és pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál. Az ügyészség indítványozza továbbá, hogy a bíróság kötelezze a vádlottakat a sértetteknek okozott kár megtérítésére, illetve a nővel és élettársával szemben rendeljen el vagyonelkobzást.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában