vádemelés

2020.07.06. 18:10

Napokon át szenvedtek szegény állatok

Állatkínzás és veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás megsértése miatt emelt vádat a Bonyhádi Járási Ügyészség, tájékoztatott közleményében Himmelné Dr. Ökrös Mária Magdolna, megbízott főügyész.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dusan Petkovic

A 67 éves vádlott több, mint tíz éve foglalkozik állattenyésztéssel. Egy gazdasági társasággal kötött vállalkozói szerződés alapján 2018. őszén 3353 malacot helyeztek el bérhizlalásra a férfi sertéstelepén. A következő év január közepén csőtörés történt, amelynek következtében négy istállót öntött el körülbelül 30-40 cm magasan a hígtrágyával keveredett hideg víz. Ettől nagy számban pusztultak el sertések, fulladás, valamint megbetegedések következtében.

Az alkalmazottak többször felhívták a vádlott figyelmét a helyzet súlyosságára, amit a vádlott maga is látott, de nem intézkedett az állatok azonnali kimenekítése érdekében. A legyengült, megbetegedett sertésekhez nem hívott állatorvost és a malacok tulajdonosát sem értesítette. Körülbelül nyolcvan tetemet elszállíttatott, majd alkalmazottait arra utasította, hogy az elhullott állatokat vigyék az istálló mögé és takarják le szalmával. A február 2-án elvégzett ellenőrzéskor a tulajdonos képviselői 1136 állat hiányát állapították meg, melyből 493 bizonyíthatóan elpusztult, míg 643-at nem találtak meg. A takarítás során a trágyából még további 45-50 tetem került elő, a vádlott ezeket is az istállók mögé vitette.

A tetemek és más maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek, kihelyezésükkel engedély nélkül hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett a vádlott. Ellene az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztést és a közügyek gyakorlásától, valamint a foglalkozásától eltiltását szorgalmazza a Bonyhádi Járásbíróságnál.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában