katasztrófavédelem

2020.09.10. 17:30

A szürettel együtt itt a mustgázveszély is

Hanol Erzsébet

20190905 Szentbékkálla Mustgáz ellenőrzése - illusztráció A képen: Fodor Gergő tulajdonos Fodorvin pincészet Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pesthy Márton

Országszerte nagyban zajlik a szüret, sőt, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. Az ezzel összefüggő veszélyekre Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hívta fel a figyelmet. A szőlő levének erjedésekor szén-dioxid, vagyis mustgáz keletkezik, amely komoly kockázatot jelent.

Tavaly Pakson csak a szerencsén múlott, hogy nem követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, és a pincében tartózkodó embert időben megtalálták. A tűzoltókat minden évben többször riasztják ilyen esetekhez, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon a mustgáz, a régi bevált módszer pedig az égő gyertya használata. Fontos azonban, hogy azt nem kézben tartva kell a pincébe lemenni, hanem úgy, hogy a láng minél közelebb legyen a földhöz, érdemes például egy rúd végére rögzíteni a gyertyát. Ha a láng elalszik, a pince életveszélyes. A gáz önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.

Aki ilyen helyre megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában