2020.09.10. 17:30
A szürettel együtt itt a mustgázveszély is
20190905 Szentbékkálla Mustgáz ellenőrzése - illusztráció A képen: Fodor Gergő tulajdonos Fodorvin pincészet Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló
Forrás: Shutterstock
Fotó: Pesthy Márton
Országszerte nagyban zajlik a szüret, sőt, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. Az ezzel összefüggő veszélyekre Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hívta fel a figyelmet. A szőlő levének erjedésekor szén-dioxid, vagyis mustgáz keletkezik, amely komoly kockázatot jelent.
Tavaly Pakson csak a szerencsén múlott, hogy nem követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, és a pincében tartózkodó embert időben megtalálták. A tűzoltókat minden évben többször riasztják ilyen esetekhez, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon a mustgáz, a régi bevált módszer pedig az égő gyertya használata. Fontos azonban, hogy azt nem kézben tartva kell a pincébe lemenni, hanem úgy, hogy a láng minél közelebb legyen a földhöz, érdemes például egy rúd végére rögzíteni a gyertyát. Ha a láng elalszik, a pince életveszélyes. A gáz önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.
Aki ilyen helyre megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.
Borítóképünk illusztráció