balesetek

2020.10.26. 11:30

Jó, ha óvatosságra inti a sofőrt a nedves út, a ködös időjárás

Az eső, a köd és nedves utak fokozott óvatosságot igényelnek a közlekedőktől. Az őszi időszak más vezetési stílust kíván a gépkocsit vezetőktől, mint a nyár.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Minden évszakváltásnál, így ősszel is megnő a közúti közlekedési balesetek száma. Ezek jellemző oka, hogy az autósok nem az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően vezetik járművüket, mondta Komlósiné Kiss Anett, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A járművezetők egyik fontos felelőssége, hogy csak megfelelő műszaki állapotban levő gépjárművel vegyenek részt a közlekedésben. Szükséges a futómű, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, a gumiabroncs szezonális cseréje, a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék, a páramentesítő használata, illetve a jégkaparó és a jégoldó spray beszerzése.

Mindemellett lényeges, mert baleseteket előzhet meg, hogy a közúti forgalom résztvevői kellő figyelmet fordítsanak arra, hogy ne csak látszanak, hanem lássanak is. Ennek érdekében az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága október 19-e és december 6-a között – immár nyolcadik alkalommal – hirdette meg a „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampányt.

A program során arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, és vizsgáltassák át az autójuk világító- és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat. Mindezt térítésmentesen megtehetik a kampányhoz csatlakozott szervizekben és optikákban, valamint egy tankolás időtartama alatt az OMV egyes benzinkútjain is.

Az akció épít a társadalmi felelősségvállalásra is, hiszen a közlekedésbiztonság társadalmi ügy is. A baleset-megelőzés csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri, és tesz is érte. A baleset-megelőzési kampány Tolna megyében is kezdetét vette október 19-én. A Látni és látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk a www.latnieslatszani.hu-n találhatók meg, tette hozzá a szóvivő.

Baleseti okok, veszélyes szakaszok

Mint ismeretes, a baleseti okok közül már sok éve, sőt évtizedek óta, az első helyen szerepel a sebesség hibás megválasztása, amelybe beletartozik a relatív gyorshajtás, amikor valaki nem a körülményeknek megfelelő sebességgel vezet, és az abszolút gyorshajtás, amikor az autós olykor jelentősen túllépi az adott útra engedélyezett maximális sebességet. Ez első sorban a lakott területen kívüli utakra jellemző. A második fő baleseti ok az elsőbbségadási kötelezettség megszegése, ami inkább a lakott területen belül jellemző, már csak azért is, mert ott sokkal több a kereszteződés. Változatlanul vannak olyan utak, illetve útszakaszok, amelyek a többinél veszélyesebbek. Ilyen például a 65-ös főút Tamási térségében. A 6-os főközlekedési utat egy időben halálútnak hívták. Különösen veszélyes a Dunaszentgyörgy, Paks, Dunaföldvár közötti szakasz, ahol az idén is három halálos baleset történt, válaszolta kérdésünkre Komlósiné Kiss Anett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában