katasztrófavédelem

2020.10.04. 10:28

Megyénkben is okozott károkat a viharos időjárás

A viharos időjárás 110 helyen okozott károkat országszerte – közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.

MTI

20200207 Hollóstető fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Helyszíni riport. Több fa is kidőlt a Bükkben és a Hollóstető Camping több épületét is megrongálta. Illusztráció

Forrás: MW-archívum

Fotó: Kozma István

Mukics Dániel tájékoztatása szerint a legtöbb gondot a hirtelen felerősödött szél okozta fakidőlések és ágleszakadások eredményezték (komoly késésekre kell számítani például a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon). A katasztrófavédelem a legtöbb beavatkozást az ország nyugati részén végezte.

Gyulajon az erős szél tizenhárom lakóházat rongált meg, ezek közül egyet lakhatatlanná tett – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy személyi sérülés nem történt.

Az OKF vasárnap reggeli közleményében azt írta, a viharkárok felszámolásához Budapesten, valamint Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Tolna megye területén riasztották a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységeit.

Frissítés!

Selmeci László, Gyulaj polgármestere lapunk megkeresésére elmondta, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy szupercella vonult végig a településükön. A Petőfi, Széchenyi, Ady utca több mint egy tucatnyi házának levitte a szél a tetejét, valamelyiknek teljesen, valamint a Dózsa utcában is van néhány tető, amelyeket javítani kell.

A Petőfi és Széchenyi utcában a bal oldalon „söpört végig” a szél, és azon az oldalon alig néhány házon maradt tető. A Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet épületének öt-hatéves tetőjét pedig felemelte majd visszaejtette, emiatt az egész tetőszerkezet megrogyott. Az összes anyagi kár több millió forintra tehető. Az önkormányzat fóliát biztosított a károsultaknak, hogy egy várható eső miatt ne ázzon el a házuk, emellett bontott cserepekkel látták el őket, amelyekkel ideiglenesen be lehet burkolni a tetőszerkezeteket. Az önkormányzat a katasztrófavédelemmel és a máltai szeretetszolgálattal dolgozik együtt a helyzet megoldásán, az eredeti állapotok visszaállításán.

– Mindenki összefogott, az emberek házról házra járnak egymásnak segíteni. Hétfőn reggel megbeszélést tartunk arról, még hogyan és milyen módon nyújtsunk támogatást a károsultaknak – mondta Selmeci László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában