unokázós csalók

2021.04.22. 10:52

Közel két és fél milliót csaltak ki a négy sértettől a vádlottak

A Szekszárdi Járási Ügyészség többrendbeli, bűnszervezetben elkövetett, minősített csalás bűntette miatt emelt vádat egy 27 éves ádándi és egy 40 éves balatonszabadi férfi, valamint egy 22 éves szombathelyi nő ellen – tájékoztatta portálunkat Himmelné dr. Ökrös Mária Magdolna megbízott megyei főügyész.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A vádirati tényállás szerint a nő korábbi, az Egyesült Királyságban élő apósa ún. unokázós csalásokat végrehajtó bűnszervezetet hozott létre, amelyet ő irányított külföldről. Az alárendeltségében lévő és az ő konspiratív módon adott utasításai szerint eljáró nő vádlott szervezte be ún. futárnak az akkori élettársát, az ádándi férfit.

Az elkövetési módszerük szerint a bűnszervezetet irányító férfi angol előhívójú számról Magyarországon élő, időskorú, könnyen megtéveszthető személyeket hívott fel telefonon. Magát jellemzően valótlanul a sértett közeli hozzátartozójának, fiának, unokájának adta ki, és azt állította, hogy személyi sérüléssel járó autóbalesetet okozott, amely során nagy értékű kár keletkezett. A férfi az időskorú sértettek szeretteikért érzett aggodalmát kihasználva, nagyobb összegű készpénzt kért azért, hogy rendezni tudja a balesettel okozott kárt. Közölte velük továbbá, hogy a pénzért hamarosan az egyik ismerőse fog elmenni.

Ezt követően a férfi a sértett lakóhelyéhez küldte két társát. A futár ezután magát a sértett hozzátartozója barátjának, ismerősének kiadva átvette a kicsalt, összekészített készpénzt. A két vádlott az összeg felét később eljuttatta a szervezet irányítójához, a másik felét pedig a saját megélhetésükre fordították.

A vád szerint az ádándi férfi és élettársa 2020 áprilisában egy bátaszéki, egy bajai, egy örkényi és egy nagykanizsai időskorú nő megkárosításában vettek részt, míg a balatonszabadi férfi az örkényi sértett lakcímére szállította őket, tudva arról, hogy a társai bűncselekményt követnek el. A négy sértettet összesen közel két és fél millió forint kár érte – írják az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, amely bűncselekmény 1–10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A kicsalt pénzeket átvevő férfi és az élettársa jelenleg is letartóztatásban vannak. A járási ügyészség velük szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés, míg sofőr társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

A bűnszervezet irányítóját a brit hatóságok Angliában – az ügyészség indítványára kibocsátott európai- és nemzetközi elfogatóparancs alapján – elfogták; a Magyarországnak történő átadása folyamatban van.

A rendőrség korábban az alábbi sajtóközleményt adta ki az ügyben:

https://www.teol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elfogtak-az-unokazos-csalasra-szakosodott-bunszervezet-iranyitojat-3533314/

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában