zebra terv

2021.05.20. 16:00

Háromszáz esetben intézkedtek a Tolna megyei rendőrök

Ihárosi Ibolya

Mint arról mi is hírt adtunk, az úgynevezett Zebra tervet május 11–13. közötti időszakra hirdette meg a rendőrség országosan.

A baleset-megelőzési ellenőrzés célja a leginkább védtelen gyalogosok biztonságának a megerősítése volt. Emellett odafigyeltek, hogy a járművezetők követik-e a szabályokat.

Tolna megyében a háromnapos ellenőrzés során 103 alkalommal intézkedtek járművezetővel szemben a rendőrök. Negyvenhét esetben közigazgatási bírságot szabtak ki, 50 alkalommal helyszíni bírságot alkalmaztak. Hat gépkocsivezetőt szabálysértés elkövetése miatt feljelentettek.

Ugyanakkor 202 szabálytalanul közlekedő gyalogossal szemben intézkedtek a rendőrök. Ezek közül 177 esetben figyelmeztették a szabálytalankodókat, 22 helyszíni bírságot szabtak ki, és három feljelentést tettek.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el az ország közútjain, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. Kétezer-ötszáz gyalogosból közel ezret a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek a 2,5 százaléka halálos. A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll a vigyázatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok az áthaladás tilos jelzésen, tiltott helyen.

Tolna megyében 2020-ban 28 olyan baleset volt, melyben gyalogosok voltak az érintettek, összesen 29-en. Tavaly egy esetben tragédiával végződött az ütközés, 13-an súlyosan, 15-en pedig könnyebben sérültek meg. A 28 elütésből összesen nyolc alkalommal volt okolható a balesetért a gyalogos.

Az idei esetszámról nincs pontos statisztikánk, de éppen tegnap számoltunk be egy Szekszárdon történt gyalogosgázolásról.

Címkék#Zebra terv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában