életveszélyt okozó testi sértés

2021.05.20. 15:30

Ököllel verte eszméletlenre ismerősét

Életveszélyes testi sértés miatt ítéltek el egy férfit. A szüleit pedig azért, mert nem siettek az eszméletlen férfi segítségére.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Négy év börtönbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a Szekszárdi Törvényszék azt a fiatal férfit, aki 2019 őszén súlyosan megverte ismerősét, majd szülei közreműködésével sorsára hagyta az eszméletlenre vert sértettet. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a büntetés kétharmadának letöltésé követő napon bocsátható, tájékoztatta lapunkat dr. Bajusz János, a törvényszék sajtótitkára.

A törvényszék a bűncselekményt beismerő, letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, míg szüleit segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki bűnösnek. Utóbbiakat a bíróság egy év, illetve nyolc hónap fogház-büntetésre ítélte, amelyek végrehajtását négy, illetve két évre felfüggesztette. A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi már többször követett el hasonló, erőszakos bűncselekményeket, a sértettnek okozott maradandó fogyatékosságot, az elkövetés módját. Elenyésző súllyal vette figyelembe a bíróság a vádlott megbánását és beismerését. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik tudomásul vették ugyan a döntést, de az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2019. szeptember 3-án délelőtt átkerékpározott az édesapja, a másodrendű rendű vádlott házához, ahol leitta magát. Az apa elmesélte a fiának, hogy két-három héttel azelőtt úgy megrugdosták, hogy két bordája is eltörött. A fiatalember nem sokkal később, hazafelé menet észrevette a későbbi sértettet, kihívta az utcára és számon kérte az édesapja bántalmazását. A sértett ezt tagadta, ezen a vádlott úgy felháborodott, hogy a vita tettlegességbe torkollott. A vádlott legalább háromszor, ebből kétszer nagy erővel, ököllel a sértett arcába ütött.

Az egyik, nagy erejű, a bal arcfelét ért ütés következtében, egyéb sérülések mellett, eltörött a férfi bal oldali arccsontja és az állkapcsa, ezen sérülések gyógyulási ideje tizenkét, illetve nyolc hétre tehető. A harmadik ütés után a sértett nekiesett a kerítésnek, majd hanyatt vágódott, beütötte a fejét és elveszítette az eszméletét. Az agykoponya törése és agyzúzódás miatt közvetlen életveszélyes állapotba került.

A történteket látta az apa is, megpróbálták fellocsolni a férfit, majd a fiatalabb vádlott felnyalábolta a sértettet, s apja házának az udvarára vitte, ahol jelen volt a fiatalember anyja, a harmadrendű vádlott is. Mindhárman látták a sértett állapotát, de nem hívtak orvost, vagy mentőt, hanem az eszméletlen férfit a másod- és harmadrendű vádlott kivitte az utcára, nekitámasztották a kerítésnek, és magára hagyták. Az elsőrendű vádlott már előbb elhagyta a helyszínt. A sértettnél visszamaradt bal oldali részleges végtaggyengeség, egyensúly- és járászavar, valamint mentális károsodás maradandó fogyatékosságnak számít.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában