Tatabánya

2021.06.04. 09:30

4,5 milliárdos adócsaló bonyhádi házaspárt tartóztattak le

A csalók komplett hálózatot hoztak létre, amellyel dolgozók utáni járulékokat és az áfát is elcsalták, ezzel összesen több, mint 4,5 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének. Az elkövetőket és rokonukat letartóztatta a tatabányai bíróság.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak és egy nőnek, akik egy 2017-tól Bonyhádon működtetett bűnszervezetben adót csaltak – adta hírül internetes laptársunk, a Kemma.hu.

Mint azt dr. Reszl Ildikó megyei főügyész részletezte, a bűnszervezetet egy házaspár vezette és működtette, nekik adószakmai tanácsokat nyújtott a feleség sógora. A bűnszervezetben lévő gazdasági társaságok jellemzően őrzés-védelemmel foglalkoztak. Az elkövetők abból a célból, hogy kevesebb összegű áfát fizessenek, valamint a munkavállalók után ne kelljen járulékokat fizetni, egy háromszintű céghálózatot hoztak létre.

A felső szinten lévő gazdasági társaságok szerződtek különböző őrző-védő szolgáltatások nyújtására, ehhez a középső szinten lévő alvállalkozókat vették igénybe. Ezek a gazdasági társaságok úgynevezett bukócégeket vettek igénybe további alvállalkozóként, a munkavállalók színleg hol az egyik, hol a másik ilyen cégbe voltak bejelentve, azonban ténylegesen a középső szinten lévő gazdasági társaságok foglalkoztatták őket, a munkabérüket is innen kapták. Az egymást váltó alsó szinten lévő bukócégek a foglalkoztatás után a járulékokat nem fizették meg, ezen felül fiktív számlákat állítottak ki a középső szinten lévő „megrendelő” gazdasági társaságoknak

A NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Komárom-Esztergom Megyei Vizsgálati Osztálya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a bűnszervezetet vezető házaspárt és a feleség sógorát.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a Tatabányai Járásbíróság a június 3-án tartott ülésen a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben egy hónapra – július 3-ig – elrendelte a három gyanúsított letartóztatását.

A bíróság a letartóztatás elrendelésénél figyelembe vette, hogy a gyanúsítottak a büntetőeljárásban részt vevő további személyeket feltehetően jogellenesen befolyásolnának, terhelő bizonyítékokat rejtenének el, semmisítenének meg, illetve szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményt követnének el. végzés nem jogerős, azzal szemben gyanúsítottak és védőjük fellebbezést jelentettek be.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában