vádemelés

2021.08.13. 09:47

Eltiltás hatálya alatt vezetett, kétszer is lebukott

A Szekszárdi Járási Ügyészség a május 21. óta hatályos új bűncselekmény miatt emelt vádat.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járási ügyészség vádirata szerint a 25 éves vádlottat a Szekszárdi Járásbíróság 2019. augusztus 12-én, jogerős ítéletében 2 évre eltiltotta a „B„ kategóriába tartozó járművek vezetésétől. Az eltiltás tényét az országos nyilvántartásba is bejegyezték.

Ennek ellenére a vádlott, az eltiltásról tudva, idén két alkalommal is, előbb május 18-án kora délután, majd május 24-én dél körül ismét a saját tulajdonú személygépkocsiját vezetve, Szekszárd lakott területén belül úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt.

A második alkalommal az egyik utcában a rendőrjárőr a szolgálati gépjármű fény- és hangjelzését aktiválva jelezte a vádlottnak, hogy álljon meg, aki azonban ennek nem tett eleget, inkább menekülni próbált. Menekülés közben, már egy másik utcán haladva, a sebessége nem megfelelő megválasztása miatt elvesztette az uralmát a járműve felett, és egy lakóház kerítésének csapódott. Végül a vádlott autója az úttest menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávjának szélén állt meg.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs.

A vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésül elzárás büntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál – tájékoztatta portálunkat Himmelné Dr. Ökrös Mária Magdolna megbízott megyei főügyész.

A Büntető Törvénykönyvben szereplő új bűncselekmény vétségi alakzatát az követi el, aki járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, míg a súlyosabb, bűntetti alakzatot az, aki a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt valósítja meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában