ítélet

2021.10.10. 20:00

Életveszélyt okozott a férfi az ütéseivel

Hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra súlyosította a Pécsi ítélőtábla, immár jogerősen, az életveszélyt okozó testi sértés miatt elítélt, többszörösen büntetett előéletű férfival szemben hozott elsőfokú ítéletet.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 24 éves, többszörösen büntetett előéletű vádlott korábbi büntetéséből 2018 októberében szabadult. 2019. szeptember 3-án napján felkereste apját, a másodrendű, 45 éves, büntetlen előéletű vádlottat. Együtt italoztak, ennek során az apa elmondta, hogy a későbbi sértett és társai néhány héttel korábban megverték. Az ittas állapotban levő férfi hazafelé menet találkozott a közelben dolgozó sértettel, aki számonkérte az apja bántalmazását. A sértett ezt tagadta, mire az elsőrendű vádlott szidalmazni kezdte, majd felindultságában legalább háromszor, ebből kétszer igen nagy erővel, ökölbe szorított kezével a vele szemben álló férfi arcába vágott, ezzel 12 hét gyógytartamú, többszörös–darabos arccsonttörést és állkapocscsont törést okozva. A harmadik ökölütés után a sértett először nekiesett a kerítésnek, majd hanyatt vágódott. A bal halánték nyakszirt tájéka olyan nagy erővel csapódott a füves, helyenként téglával kirakott talajnak, hogy a férfi nyomban elveszítette az eszméletét. Az elesés miatt a sértett összességében 3-4 hónap gyógytartamú koponyatörést és agyzúzódást szenvedett. A sérülések közvetlen életveszélyt, súlyos egészségromlással és maradandó fogyatékossággal járó állapotot okoztak a sértettnél, de mindezek kialakulásában korábbi betegsége és alkoholizáló életmódja is szerepet játszott.

A vádlottak az eszméletlen sértettet közeli házuk udvarára vitték és a földre fektették. A sértett állapotát látta a másodrendű vádlott, szintén büntetlen előéletű felesége, de semmit sem tett, hogy segítsen rajta. Egy idő után a sértettet, aki eszméletét továbbra sem nyerte vissza, kivitték az utcára és otthagyták. A korábbi bántalmazást észlelő tanú hívott segítséget hozzá.

A Szekszárdi Törvényszék az első rendű vádlottat bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért mint különös visszaesőt 4 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másik két vádlott bűnösségét segítségnyújtás elmulasztásának vétségében állapította meg a bíróság. A másodrendű vádlottat 1 év, a harmadrendűt pedig 8 hónap fogházbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság másodrendű vádlott esetében 4, harmadrendű esetében pedig 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék ítélete ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést az első rendű vádlott terhére, a büntetés súlyosítása végett. A másik két esetben az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett. A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlott vádlott büntetését 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Az ítélet ezzel az ő esetében is jogerős lett, tájékoztatta lapunkat Hornokné Décsei Katalin, az ítélőtábla sajtótitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában