Ítélet

2021.12.12. 15:40

Három év és kilenc hónap fegyház járt embercsempészésért

Három év kilenc hónap fegyházbüntetést kapott egy román embercsempész, akit tíz évre kiutasítottak Magyarországról.

Ihárosi Ibolya

A vádlott a határ közelében ismerkedett meg az afgán embercsempésszel, aki üzletet ajánlott a román férfinek (Fotó: police.hu)

Bűnösnek mondott ki a Szekszárdi Járásbíróság egy román férfit bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében, amiért három év kilenc hónap fegyházbüntetésre ítélte, plusz tíz évre kiutasította Magyarországról. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Meg kell fizetnie több mint kétszázezer forint bűnügyi költséget is. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a vádlott pedig a bűnszervezeti minősítés miatt és enyhítésért fellebbezett, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott nőtlen, élettársi kapcsolatban él, saját kiskorú gyermeke nincs, azonban örökbe fogadta balesetben elhunyt barátja és felesége 8 éves kislányát. A férfi érettségizett, szakmája van, saját járművével fuvarozással is foglalkozott. A vádlott mind az eljárás során, mind a bíróság előtt, módosításokkal, beismerő vallomást tett, de azt következetesen tagadta, hogy bűnszervezetben követte volna el az embercsempészést. A bíróság a vádlott javára enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéltét, gondozási kötelezettségét, hogy csak öt embernek nyújtott segítséget, együttműködését, megbánását. Súlyosító körülményt a bíróság nem tárt fel.

A vádlott április 14-én a kora délután órákban, a megadott helyszínen vette fel az oda már hajnalban megérkezett öt külföldit. Közülük két szír állampolgárt a rendőrség kihallgatott, majd valamennyiüket kitoloncolták az országból. A szírek elmondták, hogy külön-külön indultak hazájukból, embercsempészek segítségével jutottak Szerbiába, és a zombori táborban ismerkedtek meg a továbbiakat szervező afgán embercsempésszel.

A vádlott Szerbiából érkezett Magyarországra. Elmondása szerint a határ közelében megállt egy fás-bokros területen, hogy a dolgát végezze. Ezt követően lépett oda hozzá egy ismeretlen férfi, akivel a Google-fordító segítségével beszéltek. Mivel nagy szüksége volt a pénzre, ezért háromezer euróért elvállalta, hogy öt férfit elvisz az osztrák határig. Mivel ezt a magyar hatóságok meghiúsították, a pénzt nem kapta meg.

A bíróság a bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy eseti jelleggel, de egy összehangoltan és konspiratívan működő hosszabb időre szervezett embercsempész-hálózat tevékenységéhez kapcsolódik. A szervezet jelentős anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújt harmadik országbelieknek az illegális határátlépésekhez. Megszervezik és lebonyolítják az országhatárok átlépését és az országokon belüli szállításokat. Az összehangolt tevékenység magában foglalta a kapcsolatfelvételt a migránsokkal, csoportokba szervezésüket, a szállításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtését. Ehhez kapcsolódott a vádlott, amikor a szállítás során követte a megbízók utasításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában