vádemelés

2021.12.04. 12:30

Veszélyes hulladékot is lepakoltak

Ihárosi Ibolya

20210114 Székesfehérvár Folytatódik az illegális hulladék lerakók felszámolása. Második hete gyűjtik össze a városgondnokság munkatársai a város közigazgatási területén illegálisan lerakott hulladékot Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

A hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 46 és egy 32 éves Tolna megyei férfi ellen, akik a bűncselekményt társtettesekként követték el, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádiratba foglaltak szerint a két férfi egy Bátaszékhez közeli településen az egyikük ingatlanán felújítási munkálatokat végzett. Az ennek során a területen keletkezett bontási-építési törmeléket, amely műanyag és azbeszt tartalmú palahulladékot is tartalmazott, valamikor 2020. július 30. napját megelőzően egy másik ingatlanhoz szállították és ott lerakták.

A szóban forgó területnek az idősebbik vádlott 1/12-ed részeben a tulajdonosa. Az adott terület azonban nem rendelkezett a hulladéklerakókhoz előírt megfelelően kiépített szigeteléssel. Ráadásul a palahulladék az erre vonatkozó törvény szerint veszélyes hulladéknak minősül.

Emiatt, és az elhelyezett anyagok bomlása, valamint az ily módon keletkezett anyagok talajba mosódása, illetve a bomlás során fellépő esetleges úgynevezett röpszennyezés miatt a hulladék elhelyezése egyszerre volt alkalmas a föld, a víz, a levegő és azok összetevőinek veszélyeztetésére. A vádlottakkal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában