Állatkínzás

2022.01.13. 18:10

Kegyetlen halált szánt kutyájának a pár

A Dombóvári Járásbíróság a kedden megtartott előkészítő ülésén 312 óra közérdekű munkára ítélte azt a férfit és nőt, akik kegyetlen módon igyekeztek házi kedvencüktől megszabadulni. Az ítélet jogerős.

TEOL

Amerikai akita. Illusztráció: Shutterstock

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak élettársak, akik közös otthonukban 2018 óta tartottak egy amerikai akita fajtájú kutyát. Az állatot nem megfelelően gondozták, így az megbetegedett, de a vádlottak nem vitték el állatorvoshoz. Tavaly augusztusban közösen elhatározták, hogy megszabadulnak a kutyától. Kivezették egy puszta melletti lakatlan, bozótos területre, ahol egy 120 centiméteres pórázon kikötötték egy fához, majd élelem és ivóvíz nélkül otthagyták – tájékoztatott a Szekszárdi Törvényszék.

 

Egy hét múlva a vádlottak visszamentek a területre, ahol meghallották a kutya ugatását, azonban nem mentek oda hozzá, ellátásáról nem gondoskodtak. Az állatnak sem evésre, sem ivásra nem volt valódi lehetősége, a nyári hőségben nagyjából három hétig volt a fához kikötve, amikor megtalálták. A kutyának – mely csodával határos módon túlélte a kegyetlen megpróbáltatást – óriási szenvedést okozhatott a fához kikötözése, valamint az élelem és az ivóvíz hiánya.

 

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek, és 312 óra közérdekű munkára ítélte őket. A büntetést hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapjukon vagy a szabadidejükben díjazás nélkül kötelesek végezni. Ha a munkakötelezettségüknek önként nem tesznek eleget, akkor a közérdekű munka illetőleg ennek hátralévő része helyébe fogházban végrehajtandó szabadságvesztés lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában