Fegyvertartás

2022.02.17. 15:30

A légpuska is veszélyes, akár halálos is lehet

I. I.

A légpuska engedély nélkül tartható, de csak céllövésre használható úgy, hogy az mások testi épségét ne fenyegesse (illusztráció, MW)

Fotó: Karnok Csaba

Mint megírtuk, február 10-én késő este Szedresben egy légfegyverrel arcon lőttek egy dunaszentgyörgyi férfit, aki az utcán beszélgetett ismerőseivel. A lövöldözőt, az utcában élő 31 éves szedresi férfit, akit zavart a beszélgetés zaja, hamar elfogták a rendőrök. 

Kérdésünkre Komlósiné Kiss Anett, a főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a légpuska megszerzése és tartása alapvetően nem hatósági engedélyhez kötött Minden 18 évnél idősebb ember megvásárolhatja. A fegyver azonban csak elkerített magánterületen céllövészetre használható úgy, hogy az mások testi épségét ne fenyegesse.

Ha azonban a fegyver 7,5 joule vagy annál nagyobb  csőtorkollati energiájú, akkor a megszerzése és a tartása is engedélyhez kötött. Az ilyen fegyvert már megvásárolni is csak a rendőrség által kiadott engedély birtokában szabad, különben a vevő és az eladó is elköveti a lőfegyverrel visszaélés bűntettét.

A légpuskával leadott lövés sérülést, sőt akár halált is okozhat, ha úgy találja el a meglőtt személyt, tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában