Vádemelés

2022.02.24. 10:20

Maradandó fogyatékosságot okozott a 6-os úton

Maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 66 éves férfi ellen, aki már 1978 óta rendelkezik vezetői engedéllyel, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ihárosi I.

A vádiratba foglaltak szerint a férfi 2019. március 16-án délután, nappali, jó látási viszonyok között, száraz úttesten a 63-as számú főúton Szedres irányából Tolna felé haladt a személygépkocsijával. A 6-os és a 63-as számú főút kereszteződéséhez érve a vádlott az „Állj, elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasításának megfelelően a megállás helyét jelző vonalnál megállt, majd elindult, nem biztosítva elsőbbséget a neki balról, a védett 6-os számú főúton Paks felől érkező személygépkocsinak, annak ellenére, hogy a védett útszakaszt mintegy háromszáz méter távolságban belátta. 

A vádlott járművét észlelve az érkező autó sofőrje vészfékezett és balra kormányzott, de az ütközést nem tudta elkerülni. Az autó elejével a vádlott autója bal oldalának csapódott. Végül mindkét jármű a Tolna irányába vezető kanyarodósávra sodródva állt meg. 

A 6-os számú főúton érkező autó az adott járműtípusra és útszakaszra megengedett legnagyobb haladási sebesség, 70 km/óra helyett 90-93 km/óra sebességgel érkezett, de vezetője a megengedett sebesség esetén, intenzív lassító fékezéssel sem kerülhette volna el a balesetet. Az érkező autó sebességtúllépése nem hozható a balesettel közvetlen ok-okozati összefüggésbe, mivel a vádlott a megengedett legnagyobb sebességhez tartozó féktávolságon belül haladt be az érkező autó elé. 

A balesetben a vádlott autójának bal hátsó utasa és maga a vádlott, valamint az érkező autó jobb első utasa nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett, illetve az utóbbi személynek a kézsérülése maradandó fogyatékossággal járt. Mindkét autóban további egy-egy személy könnyű sérüléseket szenvedett. 

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint a másik jármű érkezési irányától függetlenül, elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező!” vagy „Állj, elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla van. A másik autó vezetője pedig a KRESZ azon szabályát szegte meg, amely szerint tilos gyorsabban haladni a táblán megjelölt sebességnél. A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában