Közlekedés

2022.04.05. 15:37

Vádat emeltek egy 78 éves autós ellen Szekszárdon

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 78 éves férfi ellen, aki 1969 óta rendelkezik vezetői engedéllyel, többféle járműkategóriára.

I. I.

A vádirat szerint a férfi tavaly november 23-án 12 óra 20 perc körül a 63-as számú főúton Nagydorog irányából Kajdacs felé haladt az általa vezetett, de a házastársa nevén nyilvántartott személygépkocsival. A szemébe tűző nap miatt későn vette észre a vasúti átjárót biztosító fény- és félsorompó tilos jelzését, így nem tudott a sorompó előtt kellő időben megállni. Emiatt az autó motorházteteje a vasúti átjárót biztosító, lezárt állapotú félsorompó „A” jelű csapórúdjának ütközött és azt letörte. 

 

Ezt követően a vádlott az autóból kiszállt, a letört félsorompót az út szélére helyezte, majd a helyszíntől körülbelül két kilométerre lévő lakóhelyére távozott azzal a szándékkal, hogy az otthonából értesíti a károsult vasúti társaságot, mivel nem tartotta magánál a mobiltelefonját. 

 

Cselekményével a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a teljes sorompót kiegészítő fényjelző berendezés, illetőleg a fénysorompó, vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad. 

 

A letört félsorompóban keletkezett közel 14 ezer forint kár megtérítése érdekében a tulajdonos vasúttársaság a nyomozás során polgári jogi igényt terjesztett elő. A vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Paksi Járásbíróságnál, egyben indítványt tett a vasúttársaság kártérítési igényének elbírálására, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában