Már lefelé mozgott a sorompó

2022.05.12. 09:30

Nagy szerencse, hogy éppen nem jött a vonat

Vasúti sorompó „sújtott le” arra a gépjárműre, mellyel egy férfi szabálytalanul igyekezett áthaladni a síneken. A tanulságokat sem nélkülöző esetről – mely sokkal rosszabbul is végződhetett volna – tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Sz. Á.

Illusztráció: Shutterstock

Bátaszék területén belül, az 56-os számú főúton Mohács irányából Szekszárd felé haladt tavaly november 30-án dél­előtt pótkocsis mezőgazdasági vontatóval egy 46 éves férfi. A vasúti átjáróba a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva hajtott be úgy, hogy a sorompó éppen lefelé mozgott. A rudazat a pótkocsi rámpájának ütközött és eltörött. Személyi sérülés nem történt, azonban a vasúttársaságnak közel 500 ezer forint kára keletkezett.

A vádlott cselekményével a KRESZ több rendelkezését is megszegte és a közlekedés biztonságát veszélyeztette. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve az azon való áthaladáskor eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. Az átjáró előtt meg kell állni, ha a teljes sorompó rúdja nem teljesen nyitott helyzetben áll vagy mozog, illetve ha a teljes sorompót kiegészítő fényjelző berendezés piros jelzést ad, avagy ha a fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad. 

A Szekszárdi Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat. A vasúttársaság a kára megtérítése érdekében a polgári jogi igényét bejelentette. A járási ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál. Egyben indítványt tett az előterjesztett polgári jogi igény érdemi elbírálására is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában