Vádemelés

2022.06.22. 16:20

Személyazonosságot lopott, börtön várhatja

A Szekszárdi Járási Ügyészség személyes adattal visszaélés vétsége és folytatólagosan elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 37 éves férfi ellen - tájékoztatott a Tolna Megyei Főügyészség.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott ismeretlen módon, engedély nélkül hozzájutott egy másik férfi, a sértett személyes adataihoz. Ezen adatok jogosulatlan felhasználásával 2020. február 18-án telefonon keresztül előfizetői szerződést kötött az egyik mobiltelefon szolgáltató céggel, melynek során hamisan a sértett nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakcímét, személyi igazolványának számát és e-mail címét használta fel. 

Mindezt annak érdekében tette, hogy a saját személyét leplezve, valós teljesítési szándék nélkül, jogtalan haszonszerzés céljából, a szolgáltató megtévesztésével vegye igénybe az előfizetés keretében nyújtott szolgáltatást. A vádlott 2020. február 18-án délután az utcán, a sértett aláírását meghamisítva vette át a szolgáltató által a számára megküldött SIM-kártyát és a telefonszámot, amit aztán 2020. július 9. napjáig használt anélkül, hogy az azzal kapcsolatos költségeket a telefontársaságnak megtérítette volna.

Cselekményével a vádlott a szolgáltatónak több, mint 60.000 forint kárt okozott, mely nem térült meg. A szolgáltató képviselője a nyomozás során a polgári jogi igényét előterjesztette. A sértett férfit pedig – azon túl, hogy a vádlott az adataival visszaélt – szintén jelentős érdeksérelem érte, mivel a szolgáltató őt kereste meg a követelése behajtása érdekében. 

A vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt különös visszaesőként követte el. Vele szemben a járási ügyészség börtönbüntetés kiszabását és a közügyek gyakorlásától eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, egyben indítványt tett a bejelentett polgári jogi igény elbírálására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában