Ítélet

2022.09.15. 18:10

Összevertek Szekszárdon két férfit, egyikük életveszélyesen megsérült

Az elsőfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék szeptember 15-én ítéletet hozott abban a büntetőügyben, ami azért indult, mert 2019 őszén Szekszárdon az utcán egy baráti társaság tagjai csoportosan bántalmaztak két személyt, akik közül az egyik ennek következtében életveszélyes állapotba került.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Az ítélet szerint 2019. szeptember 14-re virradó éjszaka egy szekszárdi vendéglátóhely teraszán az egyik sértett és az ötöd- és a hatodrendű vádlott unokatestvére között tettlegességig fajuló nézeteltérés alakult ki – tudtuk meg a Szekszárdi Törvényszéktől. Mint azt közleményükben részletezték, a vádlottak az éjszakai órákban érkeztek meg egy közeli parkolóba több autóval. Ekkor jelent meg ott az ötöd- és a hatodrendű vádlott unokatestvére, aki beszámolt nekik a szórakozóhely teraszán történtekről. Ezen feldühödve a főutcára mentek, ahol keresni kezdték a sértetteket, akikkel a másod- és harmadrendű vádlott szembetalálkozott.

A harmadrendű vádlott váratlanul, hátulról, nekifutásból hátba rúgta a sértettet, aki ettől megtántorodott. Ezt látva a másik sértett a barátja védelmére kelt és tenyérrel arcon csapta a vádlottat. Ekkor azonban a másodrendű vádlott hátulról megtámadta, megütötte őt. A kiabálásra és a verekedés hangjaira a parkolóból a többi vádlott is az átjáróhoz futott. Ezt követően mind a hat vádlott rátámadt a sértettre, körbevették és valamennyien ütni-verni kezdték ököllel, illetve többször bele is rúgtak. A sértett egy ideig próbált védekezni, majd a földre került, ahol tovább ütötték és rugdosták a fején, illetve a felsőtestén.

Ezt látva a másik sértett megpróbált közbeavatkozni, és a barátja segítségére sietett. Ekkor mind a hat vádlott rátámadt, amelynek következtében ő is a földre került. A vádlottak egyike olyan erővel vágta fejbe e sértettet, hogy az összeesett és a földre zuhant úgy, hogy az eszméletét is elveszítette. Észlelve, hogy a sértett mozdulatlanul fekszik, mind a hatan elmenekültek a helyszínről.

Az egymással összehangoltancselekvő vádlottaktól elszenvedett ütések és rúgások következtében az egyik sértett koponyáján négy-hat hét gyógytartamú törés keletkezett, esetében közepes fokú agyrázódás, valamint több helyen koponyaűri vérzés, agyzúzódás is kialakult. A bántalmazás következtében a sértett életveszélyes állapotba került. A másik sértett állkapocscsontján haránttörés alakult ki, amelynek tényleges gyógytartama négy hét, egyben műtéti úton történő rögzítést is igényelt.

A törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és az elsőrendű vádlottat 5 év, az eljárás során ismeretlen helyen tartózkodó - és előbbieken túl egy további testi sértés bűntette miatt is felelősségre vont - a harmadrendű vádlottat 6 év 6 hónap, negyedrendű vádlottat 4 év, ötöd-és a hatodrendű vádlottat pedig 4 év 6 hónap – 4 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 5 év, 7 év, 4 év, 5 év, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés kétharmadának kitöltését követő napon bocsáthatók. A szintén távollévő másodrendű vádlott vonatkozásában a bíróság elkülönítette az ügyet.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott fellebbezett, így az eljárás másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában