Különös kegyetlenség

2022.11.15. 10:47

A lángoló furgon zárjába törte a kulcsot az M9-es autóúton

Minősített emberölés kísérlete és embercsempészés miatt emeltek vádat egy férfival és élettársával szemben. A páros közönyösen szemlélte, amint az általuk szállított migránsokat a rendőrök kiszabadítják a lángoló csempészjárműből az M9-es autóúton.

TEOL

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint a 19 éves budapesti férfi és az élettársa – az ügy vádlottjai – 2021 februárjától szállítóként vettek részt a Szíriából a nyugat-balkáni útvonalon keresztül Szerbiába, majd „sétáltatók” segítségével Magyarországra érkező menekültek Ausztriába csempészését végző bűnszervezet tevékenységében – tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.  Mint azt közleményükben részletezték, a bűnözői csoport egyik szervezője és irányítója a férfi egyik gyerekkori ismerőse volt, aki az utasításait telefonon, közösségi alkalmazásokon, a sikeres szállításokért járó összegeket pénzátutalási rendszeren keresztül küldte meg a vádlottaknak. Ez utóbbi feltétele az volt, hogy a vádlottak a migránsok beszállását és a végpontra érkezését videóval igazolják.

A páros az első hónapban négy fuvar során több mint 40 határsértőt szállított le Kőszeg és Mosonmagyaróvár térségébe, amelyért közel 1,5 millió forintot kaptak.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A vádlottak nyolc szír állampolgárt – köztük egy gyermekkorút – vettek fel 2021. március 1-jén hajnalban Katymár külterületén egy bérelt furgon rakterébe, majd bezárták a jármű hátsó ajtaját és az M9-es autópályán Szekszárd felé indultak. Útközben műszaki hiba miatt a kisteherautó motorteréből füst szállt fel, ezért félreálltak. A Tolna megyei járőrök ekkor igazoltatták őket.

A férfi a rendőrök kérdésére többször is határozottan tagadta, hogy bármi lenne a raktérben. Sőt közölte, hogy a hátsó ajtók beszorultak és nem nyithatók. Ekkor már erőteljes füst áramlott és lángok jelentek meg a motortérben, ezért a rendőrök felszólították a raktér kulcsának átadására. Ő azonban egy határozott mozdulattal beletörte a kulcsot a zárba, számolva azzal, hogy a raktérben ragadt emberek a tűzben életüket vesztik. 

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A füst időközben átterjedt az utastérre, a jármű eleje lángolt, beterítette az utasfülkét, a szélvédő szétdurrant. A raktérből ekkor kiabálás, dörömbölés hallatszott, ezért a járőrök megpróbálták kézi erővel kifeszíteni az ajtót. Mindkét vádlott szem- és fültanúja volt mindennek, ennek ellenére a szalagkorlátnak támaszkodva közönyösen nézték végig a küzdelmet. A férfi vádlott ezalatt még egy képüzenetet is küldött megbízójuknak az égő autóról.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emellett őt és élettársát bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Mindketten letartóztatásban várják, hogy ügyükben a Kecskeméti Törvényszék döntsön.

Mint azt megírtuk, a múlt pénteken és vasárnap három különböző időpontban összesen kilenc illegális bevándorlót fogtak el Tolna megyében. Egy román sofőr pedig tizenöt illegális bevándorlót szállított hétfő este az M6-os autópályán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában