Több sérültje is volt a balesetnek

2023.01.24. 15:00

Nem csak dísznek van az az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla!

A Szekszárdi Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 53 éves férfi ellen, aki 30 éve rendelkezik vezetői engedéllyel - tájékoztatott a Tolna Vármegyei Főügyészség.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott 2022. február 4-én 17 óra körül Simontornya lakott területén belül, száraz aszfalt burkolatú úttesten, a városközpont irányából a 61-es számú főút irányába közlekedett az általa vezetett személygépkocsival.

A Petőfi utca és a főút kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék műszaki hiba miatt nem működött, azonban a főutat „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” tábla védte. A KRESZ szabályai szerint a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező úton érkező jármű részére.

A vádlott azonban autójával, a KRESZ szabályait megszegve, a jelzőtábla ellenére megállás nélkül az útkereszteződésbe hajtott, ahol az autó jobb elejével nekiütközött a védett úton jobbról érkező, szabályosan közlekedő autóbusz bal oldalának, majd az ütközéstől a kereszteződésben meg is pördült.

A baleset következtében a vádlott autójának jobb első ülésén utazó, a biztonsági övet használó 31 éves férfi súlyos, kb. 12 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg a vádlottnak és a jobb hátsó ülésen utazó nőnek könnyű sérülései keletkeztek. Ugyancsak 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülése lett az autóbusz bal oldali üléssorának harmadik ülésén helyet foglaló utasnak.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában