Konferencia

2023.02.21. 12:59

Simontornyán tanácskoztak az önkéntes és önkormányzati tűzoltók

A Simontornya Önkéntes Tűzoltó Egyesület adott otthont február 18-án az önkéntes és önkormányzati tűzoltók számára rendezett konferenciának, ahol a szakmai előadásokat követően a Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség tartotta meg az éves közgyűlését.

TEOL

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében az igazgató a hivatásos tűzoltóságok és az önkéntesek együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta. A tábornok megköszönte az elmúlt évek kiváló teljesítményét, külön kiemelve az idei február első hétvégéjének szeles időjárása okozta 379 esemény felszámolását, amelyben az önkéntesek a hivatásos tűzoltóegységgel karöltve siettek a lakosság segítségére.

Szakmai előadásokat hallhattak a tűzoltók Simontornyán (Fotó: TVMKI)

A konferencián a meghívottak egy előadás-sorozat alkalmával széleskörűen tájékozódtak a szervezeteket érintő fontosabb témakörökben. Az előadásokon az önkéntes és önkormányzati tűzoltókon kívül a megyei hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai is részt vettek. Az előadássorozatot Kojnok Róbert, a Simontornya Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka kezdte meg. Röviden bemutatta az egyesületet, és a szertár átadása utáni jelenlegi tűzoltási- és műszaki mentési szakmai tevékenységüket összegezte.

A következő előadást a konferencia szervezője, Bán Attila tűzoltó ezredes, az Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője folytatta, aki az önkéntes- és önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által koordinált pályázatának lehetséges irányairól beszélt. A pályázat jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödjön az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között.

A pályázat követelményeinek maradéktalan és gördülékeny, továbbá átláthatóbb és egyszerűbb teljesítésének érdekében Nacsa Emese tűzoltó százados tájékoztatta a hallgatóságot. Az Igazgatóság, mint az önkéntes- és önkormányzati tűzoltóságok felügyeleti szerveként gyakorolt hatáskörét, és az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait Gerendai Éva tűzoltó százados ismertette a konferencia résztvevőivel.

Ezt követően Bán Attila folytatta az előadásokat, az önkéntes tűzoltó egyesületek együttműködési megállapodásainak, továbbá az önkéntes tűzoltók részére szóló képzések lehetséges irányainak és témáinak vonatkozásában.

Egy rövidebb szünetet követően a Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség megtartotta az éves közgyűlését, amelyen Gergelics István nyugállományú tűzoltó ezredes köszöntötte a megjelenteket. A közgyűlésen beszámolt az elmúlt évek tevékenységéről, továbbá a költségvetést ismertette az előadás résztvevőivel. Ismertette a 2023-ban várható tűzoltó rendezvényeket, továbbá felkérte a Tűzoltószövetség alapítványának elnökét, hogy tartsa meg rövid beszámolóját az előző évek tevékenységéről.

Az előadások alkalmával valamennyi vendégnek lehetősége nyílt kérdéseinek feltételére. A konferencia előadásai lehetőséget biztosítottak megismerni az önkormányzati- és önkéntes tűzoltóságok idei évi pályázatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalóit. A résztvevők meghallgatták a 2022-es évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatait, továbbá a működésükhöz szükséges egyéb hasznos információk birtokába jutottak – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában