Vádemelés

2023.02.22. 15:34

Veszélyes hulladékkal teli vegyszereshordókat hagytak szerte Tolnában

A Szekszárdi Járási Ügyészség folytatólagosan, veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 33 éves szerb állampolgárságú férfi ellen – írja közleményében a Tolna Vármegyei Főügyészség.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott és egy másik férfi – Ausztriából Szerbiába tartva – 2021. november 20-án délután egy Szekszárdhoz közeli település kavicsbányájánál két szerb hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsiból tíz darab vegyszeres műanyag hordót raktak le. Mivel a rakodás közben megzavarták őket, a helyszínt elhagyták, majd ezután a maradék harminc darab hordót egy másik Tolna vármegyei község külterületén dobták ki. A kék színű, egyenként kétszáz literes, illetve a fehér színű, százhúsz literes hordók élelmiszeripari lánckenő anyagot és mosókoncentrátumokat tartalmaztak.

A vegyszereket, illetve vegyszerek maradékát tartalmazó hordók veszélyes hulladéknak minősülnek. A vegyszermaradékok környezetkárosító hatásúak, azonban ténylegesen bekövetkezett környezetveszélyeztetést nem lehetett megállapítani, a hordókat az illetékes hatóság eltávolította.

A vádlott és társa által lerakott, vegyszermaradékot tartalmazó hordók alkalmasak voltak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, illetve az élő szervezetek veszélyeztetésére. Mivel a vádlott társa, a másik férfi jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ezért a nyomozó hatóság az ő ügyét jelen bűnügytől elkülönítette, és azt külön folytatja.

A vádlott által megvalósított bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában