Felfüggesztett fogházbüntetés

2023.04.04. 15:30

Halálos közúti balesetet okozott a figyelmetlen sofőr

A Tamási Járásbíróság a 2023. április 3-án tartott előkészítő ülésén 1 év 10 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre, 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 250.000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a húszéves autóvezetőt, aki 2021 év végén egy kerékpáros halálát eredményező közúti balesetet okozott Iregszemcse község közelében. A járásbíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette – tájékoztatott kedden közleményben a Szekszárdi Törvényszék.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2021. november 27-én 14 óra 30 perc körüli időben nappali, jó látási viszonyok között, kétirányú, nedves állapotú aszfalt burkolatú úttesten a 6407-es számú mellékúton Nagyszokoly irányából Iregszemcse irányába közlekedett az általa vezetett Suzuki Swift típusú személygépkocsival.

A mellékút 27 km+650 méter-szelvényében nem az időjárási és látási viszonyoknak – a szemébe tűző napnak – megfelelően megválasztott sebessége miatt későn észlelte az előtte vele azonos irányban, a 2,7 méter széles, menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávban az úttest szélétől 2,6 méterre haladó sértett által hajtott Herkules típusú kerékpárt. Emiatt a forgalmi sávokat elválasztó terelővonalon 51-55 km/h sebességgel haladó Suzuki személygépkocsi lassítás nélkül az előtte 15-16 km/h sebességgel haladó kerékpár hátsó kerekének ütközött.

A sértett nő a Suzuki személygépkocsi motorháztetőjére, majd szélvédője jobb oldalának csapódott, onnan az úttestre esett. A vádlott terhére 2,6 másodperc észlelési-cselekvési késedelem róható, tekintettel arra, hogy az ütközés előtt legkésőbb 2,6 másodperccel végrehajtott kikerülési manőverrel a baleset elkerülhető lett volna.

A sértett megszegte a KRESZ 25. § (2) bekezdésében írt rendelkezést, mivel kerékpárjával nem az úttest menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávjának széléhez húzódva - jobbra tartva - közlekedett.

A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérüléseket, így a bal lábszár komplett éktörését, jobb oldali keményburok alatti vérzést, agyvizenyőt, shock tüdőket, bordatöréseket szenvedett, kórházi kezelése során 2021. december 10-én életét vesztette. A sértett halála és az elszenvedett baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A járásbíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerését, az általa tanúsított megbánást, továbbá a jelentős sértetti közrehatást.

A bíróság mindezek eredményeként az egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetében a cselekmény tárgyi súlyára, a bűnösség fokára, illetve a számba vett enyhítő körülményekre is tekintettel a középmértéket el nem érő szabadságvesztés kiszabását ítélte meg – a járművezetéstől eltiltással és vagyoni szankcióval egyetemben – szükségesnek, egyben célravezetőnek mind az egyéni, mind az általános bűnmegelőzés mint büntetési cél érvényre juttatása érdekében.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség azt tudomásul vette, míg a védelem a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának mérséklése és hatályának korlátozása végett jelentett be fellebbezést. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában