Ítélet

2023.07.05. 10:30

A csillagokat is lehazudta az égről a pénzéhes nő

Csalás miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a Szekszárdi Törvényszék azt a karcagi nőt, aki internetes társkereső oldalon megismert férfiaktól különböző valótlan okokra hivatkozva csalt ki pénzt családja megélhetésének fedezésére.

A kép illusztráció.

Súlyosította az elsőfokon eljáró Paksi Járásbíróság ítéletét a Szekszárdi Törvényszék, amely jogerős ítéletet hozott a csalással és más bűncselekményekkel vádolt karcagi nő ügyében. Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a többszörösen büntetett előéletű, negyvenes éveiben járó I. rendű vádlott 2019 óta munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, egyedül nevelte kiskorú gyermekét, létfenntartásukat bűncselekmények elkövetéséből fedezte. 

Regisztrálta magát egy társkereső oldalon, hogy ott férfiakkal ismerkedhessen meg, majd igyekezett velük elhitetni, hogy közöttük szorosabb szerelmi kapcsolat is kialakulhat. I. rendű vádlott az így megismert férfiakkal telefonon és interneten tartotta a kapcsolatot, aztán különböző valótlan okokra hivatkozva kölcsönt kért azt ígérve, hogy a pénzt rövid határidőn belül visszafizeti. Az okok között szerepelt a fodrászüzletben felmerült probléma, adóhatósági bírság, az édesanyja halála és temetése, a gyermeke tartós betegsége, orvosi kezelése, a közös találkozó érdekében igénybe vett bébiszitter költségének fedezése. A nőnek nem állt szándékában visszafizetni a kölcsönkért összegeket, mint ahogy kapcsolatot sem akart létesíteni a férfiakkal. Cselekményét kizárólag az motiválta, hogy a megismert férfiak jószándékát, kapcsolat iránti vágyát kihasználva a pénzüket megszerezze, és így a saját és gyermeke megélhetését biztosítsa. A pénzt a bankszámlájára utaltatta. 

Ám a sértettek feljelentést tettek, ezért büntető eljárás indult az I. rendű vádlott ellen, és így a bankszámlaszáma a hatóságok előtt ismerté vált. Annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó pénz holléte a hatóságok előtt rejtve maradjon, és így a vagyon visszaszerzése és a vagyonelkobzás meghiúsuljon, a nő megkérte II. rendű vádlott nőt, hogy nyisson egy bankszámlát a saját nevére. Ide még ezt követően is érkezett bűncselekményből származó pénzösszeg, amit minden alkalommal az I. rendű vádlott vett fel, és abból bizonyos összeget átadott a II. rendű vádlottnak a segítségéért.

A Paksi Járásbíróság I. rendű vádlottat 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg II. rendű vádlottat pénzmosás bűntette miatt 2 év próbaidőre felfüggesztett 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség mindkét vádlott esetében a büntetés súlyosítása, I. rendű vádlott és védője annak enyhítése miatt nyújtott be fellebbezést.

Az elsőfokon eljáró bíróság I. vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy beismerő vallomást tett, hogy kiskorú gyermeke van, nehéz anyagi helyzetét, a hosszabb idő elteltét, míg súlyosító körülményként vették figyelembe a nő többszörösen büntetett múltját, hasonló bűncselekmények miatti nagy számú elítélését, hogy folyamatban lévő büntető eljárás, illetve felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a csalásokat nagy számú sértett ellen, hogy a cselekmények jelentős részénél ezt folytatólagosan tette és egyes sértettek esetében kihasználta azok nehéz szociális helyzetét. Ezeket javarészt feltárták, de azokat nem a súlyuknak megfelelően értékelték. 

A törvényszék I. rendű vádlottal szemben kiszabott szankciók felemeléséről rendelkezett, így 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték a nőt. Ezen felül a bíróság elrendelte a vádlottal szemben kiszabott és próbaidőre felfüggesztett 2 év, illetve 1 év 6 hónap szabadságvesztés végrehajtását, kötelezte a sértetteknek okozott kár megtérítésére, továbbá megközelítőleg 6 millió forint erejéig vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben. A II. rendű vádlott büntetése nem változott. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában