Ítélet született

2023.08.30. 11:00

Novemberben sorra követte el a bűncselekményeket, a nyarat már hűvösben töltötte

Kifosztott egy hajléktalant, megkárosított egy idős embert és egy fodrászüzletbe is betört az a férfi, akit 3 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt a Szekszárdi Járásbíróság.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ítéletet hirdetett a Szekszárdi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben lopás vétsége, kifosztás bűntette és lopás bűntette miatt indult büntetőeljárás. Dr. Kiss Annamária sajtótitkár elmondta, hogy az ügyészség a vádiratban jelezte, hogy a vádemelést megelőzően egyezséget kötött a terhelttel a bűnösség beismeréséről, továbbá kérte a bíróságot, hogy az egyezséget a júliusi előkészítő ülésen hagyja jóvá. Az egyezség tartalmával egyezően a bíróság a vádlottat lopás vétségében, kifosztás bűntettében és lopás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 3 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

Az első vádpont szerint a vádlott 2022. november 15-én a szekszárdi hajléktalan szállón tartózkodott, ahol eltulajdonította a hajléktalanként ott élő sértett mobiltelefonját, majd azt később 10 ezer forintért értékesítette. Nem sokkal később, november 23-án egy tolnai barátjánál töltötte az éjszakát, születésnapot ünnepeltek. Ugyanezen az éjszakán egy másik barátja megkérdezte a vádlottat, hogy lenne-e kedve átmenni a faddi otthonába. Ezt követően a férfi átsétált Faddra, néhány szót váltott a barátjával, majd vissza szeretett volna jutni Szekszárdra, azonban a buszra nem volt pénze. A vádlott ekkor meglátta az általa korábban már ismert idős korú sértettet, aki az egészségi állapota, illetve idős kora miatt a felesége rokkantkocsijával közlekedett az úttesten. A vádlott odament hozzá, megszólította, de a sértett nem ismerte meg őt.

A vádlott ekkor a zsebéből elővett egy papírdarabot, amire azt mondta, hogy az 10 ezer forint, abban bízva, hogy a sértett nem veszi észre, hogy az nem valódi pénz. A vádlott megkérte az idős férfit, hogy váltsa fel neki a tízezrest, de a sértett azt mondta, hogy nála is csak nagyobb címletű pénz van. Ekkor a vádlott elhatározta, hogy ha a sértettnél nagyobb címletű pénz van, akkor kiveszi a kosarából a szatyrát, mivel feltételezte, hogy abban lehet a pénze is. A vádlott ezt követően a sértett nyomába eredt és miután utolérte, egy gyors mozdulattal kivette a rokkantkocsi csomagtartójából a szatyrot, melyet bedobott az ott lévő gyermekotthon udvarába. A sértett kérte, hogy adja vissza az értékeit, a vádlott azonban ennek nem tett eleget. Miután a sértett távozott a helyszínről, a vádlott bemászott a gyermekotthon udvarába, majd kivette szatyorban lévő pénztárcában talált 28 100 forintot. A vádlott a pénzt zsebre tette, majd abból Szekszárdra utazott és a fennmaradó összeget egy ruházati üzletben elköltötte.

A harmadik vádpont szerint a vádlott 2022. november 19-én egy medinai fodrászüzletbe szeretett volna bemenni hajat vágatni. Az ingatlant a hátsó részéről közelítette meg, először körbenézett, hogy nem látja-e valaki, és amikor meggyőződött arról, hogy nincs senki a közelben, akkor hátulról bement az udvarba, felmászott az ingatlanon elkülönülten álló fodrászüzletként üzemelő faépület gangjára és benézett az ablakon. Miután látta, hogy az épületben nincs senki, és ott olyan fodrászkellékek vannak, amire szüksége volt, elhatározta, hogy bemegy. Az épület gangján talált egy kalapácsot, amit magához vett. Az ablakról letépte a szúnyoghálót és a kalapáccsal bedobta az ablak üvegét, ami megroppant, ezután benyomta az ablakot, kinyitotta mindkét szárnyát, majd bemászott az épületbe. Talált ott egy táskát, amiben különböző dolgok voltak, továbbá egy hajvágógépet és két töltőt. Ezeket a táskába dobta, valamint eltett egy üveg bort is. A vádlott a hajnyíró gépet és a két töltőt még aznap értékesítette 8 ezer forintért, míg a táskát annak tartalmával együtt elégette. A vádlott a bűncselekmény elkövetésével 71 790 forint kárt okozott sértettnek, amely az eljárás során nem térült meg.

A Szekszárdi Járásbíróság ítélete 2023. július 11. napján jogerőre emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában