Csalás

2023.09.11. 08:00

Kéményseprőnek öltözve verik át a gyanútlan cégeket

Magukat kéményseprőnek kiadva csalók próbálják átverni a gazdálkodó szervezeteket – hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Teol.hu

Illusztráció: MW

A bama.hu szemléje szerint a módszer a következő: a kéményseprőipari szerv alvállalkozóinak adják ki magukat, és a cégekhez becsöngetve, bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel, hogy ellen­őrzik a füstelvezetőket.  Fontos tudni, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéményseprőipari szervének nincsenek alvállalkozói, a kéményseprők mindig előre egyeztetett időpontban, egyenruhában és igazolvánnyal ellátva jelennek meg – hangsúlyozza a katasztrófavédelmi tájékoztató. A kéményseprés elvégzéséről és az eredményről pedig minden esetben tanúsítvány készül, amelynek egy példánya az ügyfelet illeti. 

Magánszemélyeknek a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítása is ingyenes, a vizsgálat elvégzéséhez időpontot kell egyeztetni. Gázos fűtés esetén a füstelvezetőket kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal javasolt szakemberrel megnézetni. Ha azonban a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség – maguk választhatják meg, hogy az ellátási területhez tartozó kéményseprőipari szolgáltató közül melyiket választják. 

– Jelenleg minden megyében van legalább egy kéményseprőipari szolgáltató, így ezt a munkát tőlük kell megrendelni. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon van lehetőség a „Ki az Ön kéményseprője?” felületen kiválasztani az ellátási területhez tartozó szolgáltatót – közölte a katasztrófavédelem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában