Fulladásos halál

2023.11.08. 17:30

Vádemelés ápoló és orvos ellen: egy beteg halálát okozták a kórházban

Az orvos jóváhagyásával darabos étellel etetett meg egy ápoló egy beteget, aki csak pépes ételt fogyaszthatott volna. A férfi életét vesztette a kórházban. A két nő ellen vádat emeltek.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

Darabos étel okozta egy beteg halálát az egyik Tolna vármegyei kórházban. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat két nő ellen. Az ügyben szerdán tartottak tárgyalást a Szekszárdi Járásbíróságon.

Az I. rendű vádlott ápolóként, míg a II. rendű szakorvosként dolgozott a kórházban, ahová 2020. október 24-én vették fel a sértettet – tájékoztatott dr. Kiss Annamária sajtótitkár. A férfinél – vele született betegsége folytán – nyelési elégtelenség, illetve a fennálló heveny garatmandula-gyulladás miatt esetleges garatreflex gyengeség állt fenn. A sértett édesanyja 2020. október 25-én délelőtt telefonon tájékoztatást kapott egy ápolónőtől, miszerint gyermeke megfelelően reggelizett és darabos ételt fogyasztott. A nő ekkor közölte, hogy gyermeke csak pépes ételt ehet. Az ápolónő megkérte a sértett édesanyját, hogy vegye fel a kapcsolatot az orvossal, amit a nő röviddel a beszélgetést követően megtett. A II. rendű vádlott ekkor a sértett lázlapján feltüntette, hogy a beteg az „alapétrend” helyett „pépes” ételt kapjon.

Az I. rendű vádlott délután a sértett megetetésére készült, amikor észlelte, hogy nem áll rendelkezésre pépes étel, csak az általános. Ekkor megkérdezte a II. rendű vádlottól, hogy megetetheti-e a sértettet a normál étellel, figyelemmel arra, hogy reggel komplikáció nélkül el tudta fogyasztani a darabos reggelijét. A II. rendű ehhez hozzájárult, majd az ápolónő segített a sértettnek megebédelni, úgy, hogy kis adagokban, kanállal etette őt.

Az ebéd elfogyasztása után az I. rendű vádlott a sértett kórtermében lévő mellékhelyiséghez vitte az edényeket, majd elindult kifelé. Ekkor észlelte, hogy a sértett fulladozni kezdett, és segítséget kért egy ápolótól, aki értesítette a II. rendű vádlottat. Ő megpróbálta szabaddá tenni légutakat, azonban az orvosi beavatkozás ellenére a beteg életét vesztette.

A vád szerint a vádlottak a terápiás/klinikai dietetikus tevékenységeiről az alap- és szakellátásban egészségügyi szakmai irányelv rendelkezéseit megsértve, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy a kórelőzményi adatok ismerete és a hozzátartozók figyelmeztetése ellenére nem pépesített, hanem szokványos állagú, szilárd ételt adtak a sértettnek. A szakmai szabályszegés és a halálos eredmény között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A szerdai tárgyaláson tanúkat hallgattak meg, később pedig szakértői véleményeket hallgatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában