Mátrix projekt

2023.12.13. 09:41

Röpködnek a százezrek a bankkártyákról – SMS-ben küldik a hamis linkeket a csalók

A kiberbűnözők a figyelmetlenségünket, befolyásolhatóságunkat, kapkodásunkat használják ki

Teol.hu

A kép illusztráció.

Decemberben több feljelentést tettek a dombóvári kapitányságon olyan sértettek, akik SMS-ben vagy e-mailben kaptak olyan linkeket, melyen keresztül az ismeretlen csalók megszerezték a bankkártyaadataikat – írja közleményében a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

Egy esetben vásárlóként jelentkezett a csaló egy hirdetésre, majd a fuvarozócég nevében küldött egy linket, ami egy olyan fizetési áloldalra irányította az eladót, ahol a bankkártyaadatait megadva hozzáfértek a pénzéhez. Rövid időn belül két tranzakcióval 300 ezer forintot vettek fel kártyával egy automatánál. A másik sértett SMS-t kapott késő este egy külföldi telefonszámról, miszerint a megrendelt csomagja után vámfizetési kötelezettsége lépett fel. Ezután kapott egy linket, ahol megadta a bankkártyaszámát, a nevét és a CVC-kódját. Hamarosan üzenetet kapott, hogy a számlájáról nagyobb összegeket utaltak el három esetben.

A napokban Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak a Dombóvári Rendőrkapitányság szakemberei Döbrököz községben. Gábor Zoltán r. alezredes, bűnügyi osztályvezető tájékoztatta a megjelenteket a kibertérben elkövetett bűncselekményekről. Felhívta a megjelentek figyelmét a gyanús jelekre, melyekről felismerhető a bűncselekmény elkövetésének szándéka, valamint arra is, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást.

A kiberbűnözők a figyelmetlenségünket, befolyásolhatóságunkat, kapkodásunkat használják ki!

A rendőrség összeszedte, hogy mire kell különösen figyelni, hogy ne váljanak csalás áldozatává:

– Legyenek óvatosak, és kezeljék fenntartással a kéretlen üzeneteket, különösen, ha valamilyen indokkal sürgetni próbálják Önöket!

– A szolgáltatók e-mailben, telefonon vagy SMS-ben nem kérnek bizalmas adatokat, banki információkat, biztonsági kódokat.

– Hátralékról szóló tájékoztatás esetén se kattintsanak a fizetés lehetőségét kínáló linkre!

– Ellenőrizzék a szolgáltató hivatalos csatornáin, hogy valóban tőlük kapták-e a levelet!

– Ha eladók az online térben, a nevükön és a bankszámlaszámukon kívül ne adjanak meg más adatot a vevőként jelentkezőknek!

– Gyanakodjanak, ha valaki a hirdetés feladása után nagyon hamar érdeklődik, ráadásul a szállítmányozót is azonnal megbízta, és adategyeztetés címén vagy más ürüggyel egy linket küld e-mailben, telefonon vagy SMS-ben!

Az online csalók módszereiről, valamint a megelőzés lehetőségeiről a www.kiberpajzs.hu oldalon olvashatnak aktuális információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában