Figyelemfelhívás

2024.01.27. 10:30

Kis palack is tud nagyot robbanni!

Semmiképpen sem szabad tűz vagy más hőforrás közelébe helyezni a hajtógázos palackokat, abból ugyanis könnyen robbanás lehet.

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

A hajtógázos palackok robbannak, és bizony képesek kárt okozni, veszélyeztetve a testi épséget is – figyelmeztet Facebook-oldalán a katasztrófavédelem. Példaként két Zala vármegyei esetet hoztak fel, az egyikben egy gázkonvektorra helyezett öngyújtó-palack, a másikban kályha mellett felejtett, égésgyorsításhoz használt kis gázpalack okozott robbanást.

Nyílt láng hatására könnyen robban

Mint írják, a propán-bután gáz sűrűsége a levegőnél nagyobb, így gázömlés esetén zárt helyen összegyűlve szikra vagy nyílt láng hatására könnyen robban. Semmiképpen sem szabad tűz vagy más hőforrás közelébe helyezni az ilyen palackokat. Emellett tilos rázni, ütni, a lejárt vagy sérült termékeket pedig nem szabad használni.

A propán-bután gáz szén-monoxidot és más káros anyagokat is tartalmaz, amelyek belélegezve mérgezést okozhatnak. 

A mérgezés tünete lehet fejfájás, szédülés, hányinger, légszomj, ájulás. Az ilyen esetek elkerülése érdekében a gázpalackokat, a gázöngyújtókat és a gázlámpákat csak jól szellőztetett helyen ajánlott használni. Ha valaki gyanús szagot észlel, vagy rosszul érzi magát, azonnal szellőztessen ki és hagyja el a helyiséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában