Tárgyalás

2024.01.25. 15:35

Orvost és ápolót vádolnak a beteg halálával

Újabb tárgyalást tartottak annak az orvosnak és ápolónak az ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy felelősek egy beteg fulladásos haláláért, aki csak pépes ételt fogyaszthatott volna.

Révészné Hanol Erzsébet

A vád szerint egy beteg fulladásos haláláért felelősek (Illusztráció: MW)

Tanúk meghallgatásával folytatódott az egyik Tolna Vármegyei kórház orvosának és ápolójának ügye, akiket halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolnak. A Szekszárdi Járásbíróságon tartottak az ügyben újabb tárgyalást.

Az I. rendű vádlott ápolóként, míg a II. rendű vádlott szakorvosként dolgozott a kórházban, ahová 2020. október 24-én Covid-19 gyanúval vették fel a sértettet, akinél vele született betegsége folytán esetleges garatreflex gyengeség állt fenn. A sértett édesanyja 2020. október 25-én telefonon tájékoztatást kapott egy ápolónőtől, miszerint gyermeke reggelire darabos ételt fogyasztott. Ekkor közölte, hogy gyermeke csak pépes ételt ehet. Az ápolónő megkérte a sértett édesanyját, hogy vegye fel a kapcsolatot az orvossal, amit a nő meg is tett, így az orvos a lázlapon feltüntette, hogy a beteg „pépes” ételt kapjon.

Az ápolónő délután a beteg megetetésére készült, amikor észlelte, hogy csak általános ételt hoztak. Az ápoló ekkor megkérdezte a orvostól, hogy megetetheti-e a sértettet a normál étellel. Az orvos ehhez hozzájárult, majd az ápoló segített a sértettnek megebédelni. Amikor elindult kifelé a kórteremből, észlelte, hogy a beteg fulladozni kezdett, segítséget kért egy másik ápolótól, aki értesítette az orvost. Az orvos megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, azonban a beteg életét vesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában