Nógrád és Pest vármegyék vezetik a bűnös listát

2024.01.27. 09:25

Tolnában jó élni, kevés a bűncselekmény

A statisztikai hivatal (KSH) rendszeresen közli a regisztrált bűncselekmények, elkövetők, elkövetések, negyedévenkénti, megye és régió szerint számait. Tavaly az év első és második és harmadik negyedéves adatait vizsgálva toronymagasan Budapest és Pest vármegye viszi a prímet.

Teol.hu

Illusztráció: MW

Itt a lista (a 2023-as I-III negyedéves adatok alapján), a bűncselekmények számát tekintve, megyei bontásban az élen Pest vármegye: 13291 bűncselekménnyel, majd Borsod-Abaúj-Zemplén: 10162 bűncselekménnyel, Bács-Kiskun: 6809 bűncselekménnyel, Szabolcs-Szatmár-Bereg: 6095 bűncselekménnyel.

A legnyugalmasabb vidék, a Dél-Dunántúlon, köztük Tolna vármegyében volt.

Naprakészebb és frissebb statisztikai adatokat nyerhetünk a police.hu tematikus fertőzöttségi térképéről, ahol külön, megyei és járási bontásban, a bűncselekmények fajtáira is rákereshetünk.

Budapest volt a legbűnösebb város. 100 ezer főre itt jutott a legtöbb bűncselekmény, számszerűen az elmúlt fél évben összesen 1925 darab. A dobogó második fokán, az első vidéki megyét, Hevest találjuk, itt 100 ezer lakosra vetítve a vizsgált időszakban összesen 2083 bűneset történt.

A harmadik helyre Jász-Nagykun-Szolnok vármegye került (1617), a korábbi évekhez képest megelőzve Nógrádot (1612), ami így a negyedik helyre csúszott. A legkevesebb regisztrált közterületi bűncselekmény (100 ezer lakosra vetítve) Békésben (274), Hajdú-Biharban és Tolnában történt (310) történt.

A legtöbb személy elleni erőszak (100 ezer lakosra vetítve, az elmúlt egy évben): talán meglepő módon nem is Budapesten (245), hanem Nógrád vármegyében (287), aztán Szabolcs-Szatmárban (271) és Tolna vármegyében (236) fordult elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában