Közlekedés

2024.03.06. 08:48

Elkezdődött a motoros szezon

Egyre több a motoros az utakon. A rendőrség munkatársai azt kérik tőlük, készítsék fel magukat és a járműveket is a balesetmentes szezon érdekében.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ahogy beköszöntött a tavaszias időjárás, és napról napra melegszik az idő, egyre több motoros dönt úgy, hogy előveszi a kétkerekűjét, így ilyenkor ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma. Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy esetükben jóval nagyobb a baleseti kockázat, mint a gépkocsi sofőröknél, hiszen nem védik őket olyan passzív biztonságtechnikai eszközök – biztonsági öv, légszák, karosszéria – mint például az autósokat.

A szóvivő hozzátette, hogy a motorkerékpáros balesetek bekövetkezésének több oka is van, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni. Sokszor ugyanis a motorosok a képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés. Emiatt is nagyon fontos, hogy néhány hónapnyi vezetés kihagyása után magukat és kétkerekű járműveiket is készítsék fel a közlekedésre.

A Tolna vármegyében szolgáló motoros járőrök március 4-én megkezdték a szezont, és egy egész napos tréning során készültek fel a következő hónapok feladataira. Motorjaikat szervizelték, majd előbb a tanpályán, utána pedig a forgalomban is megtették az év első kilométereit. Arra kérik a motorosokat, hogy ők is készüljenek fel, hogy szezonjuk balesetmentes legyen. Azt tanácsolják, hogy kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorral induljanak útnak. Használjanak megfelelő védőfelszereléseket, és ne feledjék, a megfelelő minőségű bukósisak viselése is csökkentheti a sérülések kockázatát. Ne megszokásból, rutinból vezessenek! Mindig fokozott figyelemmel menjenek bele egy-egy előzésbe vagy kanyarodásba! Nagyon fontos, hogy minden esetben az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában