ítélet

2018.09.19. 20:00

Hét év tíz hónapot kapott emberölésért

Csicskáztatta és szexuálisan zaklatta a főbérlője a férfit, aki ezt már nem bírta elviselni, ezért végül leszúrta. Emberölésért, nem jogerősen, hét év tíz hónapot kapott. Ha beismerő vallomást tesz, az előzmények miatt kevesebbel is megúszhatta volna.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szekszárdi Törvényszék ma délután azt a férfit, aki 2017. április 26. és 27. között megölte az idős nőt, akinél Tolna-Mözsön albérletben lakott. A bíróság hét év, tíz hónap börtönbüntetésre ítélte és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Legkorábban a büntetés kétharmadának kitöltését követő napon szabadulhat, feltételesen. A büntetésbe beleszámít az előzetes fogva tartásban eltöltött idő. A vádlottat kötelezték az eljárás során felmerült tetemes, több mint négymillió 800 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett. A bíróság úgy döntött, a jogerős ítéletig letartóztatásban marad a vádlott, ami ellen szintén fellebbezett.

Dr. Farkas László, a Szekszárdi Törvényszék elnökhelyettese, az ügyben eljáró bíró indoklásában elmondta, hogy a vádiratban foglaltak helytállóak. Vagyis, a vádlott 2017. március 18-tól albérlőként lakott a sértettnél, annak tolna-mözsi házában. A nő többször is felkínálta szexuális szolgálatait a vádlottnak, de hiába. A viszonyuk néhány hét alatt teljesen megromlott, rendszeressé váltak a veszekedések. Egy ilyen konfliktus során a férfi egy 12-13 centis pengéjű késsel mellbe szúrta az asszonyt, illetve a nyakának jobb oldalát is elmetszette. Végül saját magát is megsebesítette. A nő néhány percen belül életét vesztette. Az elkövetőre és az elhunytra április 28-án találtak rá a rendőrök és a családsegítő szolgálat munkatársai.

Az előzmények kapcsán elhangzott, hogy noha a férfi zokszó nélkül segített a főbérlőjének a mindennapi teendők ellátásában, az asszony rendre szóvá tette, ha ivott. A nőt a településen szinte mindenki ismerte, a tanúk is összeférhetetlennek és agresszívnek tartották. Rengeteg, rendszerint megalapozatlan feljelentést tett különféle hatóságokhoz. Emiatt egy ideig gondokság alatt is volt. Büntetőeljárás folyt ellene kilencrendbeli hamis vád miatt, de azt megszüntették, mert akkori állapota kizárta a büntethetőséget. Néhány napig náluk volt a főbérlő lánya, aki szintén azt tapasztalta, hogy anyja „csicskáztatja”, ugráltatja a férfit, aki emiatt és a szexuális zaklatások miatt is sokat panaszkodott a családsegítőknek és másoknak is. Azt is hangoztatta, hogy elteszi láb alól az öregasszonyt, és utána saját magát is szíven szúrja. Elköltözni azonban akkor nem tudott, mert előre kifizetett két havi lakbért.

A vádlott mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, saját sérüléseiről azt mondta, hogy azt egy idegen férfi okozta. A kés a büntetőeljárás során nem került elő. A kiterjedt helyszíni vizsgálat harmadik személy jelenlétére utaló nyomokat nem talált. A közvetett bizonyítékok zárt láncolatot alkotnak, amelynek alapján a Törvényszék a vádlott bűnösségét megállapította és a sértett magatartása indokolta a középmértéknél alacsonyabb büntetés kiszabását. Az ügy érdekessége, ami a bírói indoklásban is elhangzott, hogy ha a férfi beismerő vallomást tesz, a sértett személyisége és az ő magatartása miatt kirobbant konfliktusok akár lehetővé tehették volna a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés megállapítását és enyhébb büntetés kiszabását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában