borászat

2017.07.28. 19:37

Berobbant a boros közegbe a fiatal hőgyészi bortermelő

Feltörekvő nemzedék jeles képviselője Horváth László, akinek szaktudását és elhivatottságát több rangos országos elismerés is mutatja.

Balázs László

Nem minden előzmény nélküli a fiatalember pályaválasztása, hiszen a család hosszú évek óta mezőgazdasággal foglalkozik: édesapja a szántóföldi növénytermesztést viszi, Lászlóhoz a szőlő- és gyümölcstermesztés mellett a borászat tartozik, édesanyja pedig a vállalkozás növényvédelmi teendőiért felel.

– 2006-ban végeztem a Corvinus Egyetemen kertészmérnökként, majd ezt két év múlva megfejeltem szőlész-borász szakmérnök másoddiplomával – adja meg a felhangot elkötelezettségéhez Horváth László. – A két év alatt sok borral foglalkozó ismerősöm lett, többen ebben az ágazatban kezdtünk el dolgozni. A szőlőtermesztés mindig jelen volt családunk életében – borkészítéssel édesapám csak hobbiszinten foglalkozott –, kilenc évvel ezelőtt vettem át tőle az ültetvényeket.

A birtok Hőgyész, Dúzs és Mucsi határában 54 hektár, általában négy-öt hektárnyi szőlőt dolgoznak fel, a többit nagyobb borászatoknak értékesítik. A termőévben előállított 25 ezer liter bor 60 százaléka folyóborként, 40 százaléka palackosként kerül értékesítésre. A fehér szőlőfajták közül szürkebarátból készül bor, a kékfrankosból rozé, a merlot és a cabernet-k a fő fajták.

– 2008-ban csináltam az első boromat, a cabernet franc aranyérmes lett a Tolnai Borvidék borvidéki versenyén. Két éve az országos színtéren is versenyeztetem a borokat, a következetes munka eredménye idén csúcsosodott ki – tette hozzá a 34. születésnapját közelmúltban ünneplő bortermelő. A völgységi hegyközségi megmérettetésen hatból öt arany- és egy ezüstérem, a Tolnai borvidéki erőpróbán ötből öt arany, az országos borversenyen három arany- és egy ezüstérem volt a mérlege. A Pannon Borrégió Top 25 elnevezésű mustrán – a versenyre benevezett 148 tételt a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó szervezésében borvidéki borászokból, országos szakértőkből és borszakírókból álló zsűri bírálta –, ahol a legjobb villányi, szekszárdi, pécsi és tolnai nedűket vonultatják fel, két tétele is a legjobbak közé került. 2013-as cabernet franc-ja és Madarász cuvée-je a kóstolófesztivál elitjébe avanzsált.

Az eredmény azért is kuriózum, mert az idén tizedik jubileumát ünneplő eseményen egyetlen új pincészetként jelent meg a legnagyobbak (Bock, Vylyan, Takler) mellett a Horváth Pince. A sikert megfejelendő, szakmai zsűri döntése alapján a cuvée a 2017/2018-as tanévre a Pécsi Tudományegyetem Rektor bora címet, a cabernet franc a PTE vörösbora titulust is elnyerte. A legfrissebb díj pedig, hogy a Madarászt a Nemzeti Borkiválóság Program Top 15 kiválósága közé választották 1200 minta közül.

Horváth László a Dúzs mellett található Madarász-dűlőben. A löszös, agyagos talaj a Szekszárdi borvidékhez hasonló – a nap az utolsó óráig süti a tőkéket
Fotós: Mártonfai Dénes

– Hitvallásom szerint a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő. A Dúzs mellett található Madarász-dűlőben – ahol a feldolgozónk is található – a löszös, agyagos talaj a Szekszárdi borvidékhez hasonló. (Hőgyészen található egyébként az ország legvastagabb löszrétege.) A dombtetőn nincs fagyveszély, az utolsó óráig süti a nap a tőkéket, a késői fajták is szépen beérnek – hangsúlyozta Horváth László. – De ugyanilyen fontos a higiénia a pincében, valamint arra is nagyon odafigyelek, melyik fajtához milyen hordó (magyar vagy francia) passzol a legjobban.

Fiatal borászként fontosnak tartja, hogy összefogja a helyi bortermelőket

László itthon már sok embernek szerzett örömöt a boraival, annak ellenére, hogy nincsenek nagy palackszámai. Áruházláncoknak nem ad el, egy pécsi cég főleg a régió éttermeibe, vendéglátóhelyeire értékesíti borait. Az új hullám képviselőjeként arra is figyel, hogy a helyi termelőket összefogja – hatodik éve a helyi borbarát kör elnöke –, illetve főszervezője a falu egyik legnagyobb eseményének, a hőgyészi borversenynek. Tervei között szerepel, hogy külföldön is megmutassa a borait, a három éve épült feldolgozó mellett kóstolótermet szeretne kialakítani. A harmonikus vörösborokban jeleskedő fiatalembert lelkesedés és tettvágy jellemzi. Birtokán minden együtt van, ami szükséges a sikerekhez: modern feldolgozó, jól felépített termékpiramis és magas minőségű borok, amelyekkel bizonyítja, hogy komolyan számolni kell vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában