Országosan elismert

2017.12.20. 07:00

A minőségre helyezi a hangsúlyt a Paksi Kávé

Tarolt a Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán A paksi kávé. Alapítója, Mózsa Ferenc a speciality kávézók hangulatát, szakmai vezérelveit igyekezett Pakson meghonosítani. Úgy tűnik sikerrel.

Vida Tünde

Falon sorakozó oklevelek tanúskodnak arról, hogy A paksi kávé bekerült a kávés szakma elitjébe. A vendéglátóhely a vendégek szavazatai alapján a „Top 10 kávézó” közé került a Kávés Szakma Legjobbjai elnevezésű „seregszemlén”, szakmai vezetőjét, Hegedüs Lászlót a legjobb baristák közé választották, az általa képviselt paksi Umami Coffe Roastery pedig a kávék és kávépörkölők versenyében került a legjobbak közé.

Az eredmény kapcsán Mózsa Ferenc alapítóval ülünk le beszélgetni, aki informatikus, a kávézó megnyitásával elsősorban egy olyan közösségi helyet kívánt létrehozni Pakson, ami korábban rabul ejtette másutt.

– Megragadó, hogy milyen közösségi teret nyit egy ilyen kávézó – jegyezte meg. Azt mondta, ezek olyan vendéglátóhelyek, ahol, ha nyitott a vendég, bekapcsolják akár a kávékészítés rejtelmeibe is.

– Én ezt szentimentálisan látom, számomra nem elsősorban a profit volt a cél – fűzte tovább gondolatait miközben megérkezett Hegedüs László barista, s azt már együtt jegyezték meg, hogy mindannyian maximalisták a minőséget illetően, s úgy vélik, a mostani visszajelzés igazolja, hogy jó az irány, amerre tartanak. 

A flat white kávéról, amivel érkezett, szinte kérdés nélkül árulta el, hogy ez egy világos pörkölésű extra rövid kávé tejjel, vékony tejhab réteggel, Új-Zélandról származik, a munkásosztály kávéja. Lacit Olaszországban „fertőzte meg” a kávékultúra. Látván, hogy az olaszok micsoda szenvedéllyel fogyasztanak el akár egy korty italt, elhatározta, hogy ezzel fog foglalkozni, ha felhagy a sporttal. Azóta igyekszik mindenhova elmenni, ahol tanulni tud, de már ő maga is oktat a Bols Mixer Akadémián. A paksi kávé csapatához februárban csatlakozott. A kérdésre, hogy kell-e ragaszkodni a tradícióhoz, azt mondja, hogy van egy standard, de szükség van a kreativitásra is. Lehet új italokat összeállítani, viszont az újdonságokat megfelelőképpen kell kommunikálni. A kávéról – mint a barista mondta – mindenkinek más jut eszébe, de Magyarországon ma még a legtöbb embernek a reggeli rohanvást elfogyasztott koffeinadag. – Nekem pedig a gyümölcs – jegyezte meg. Miközben az emeleten lévő kávépörkölőt is megmutatták és terveikről ejtettek szót, Mózsa Ferenc elárulta, hogy a kávézó, amely még kétéves sincs, teret ad az általuk szervezett ingyenes workshopoknak, ahol bevezetik az érdeklődőket a kávézás rejtelmeibe. Az a célunk, hogy megismerjék a kávét, mint gyümölcsöt, A paksi kávé pedig országos hírnévre tegyen szert.

– Tudatosan építkezünk, brandet szeretnénk kialakítani, sikereink titka a kemény munka – vette át a szót a társtulajdonos, Speiser Gábor, hozzáfűzve, hogy a kávékultúra a borkultúrához hasonló módon fejlődik. A piacon helye van az egyszerűbb kávéknak, ahogyan a koccintós kancsós bornak is, de ők a piacnak nem ezt a szegmensét célozták meg. Céljaikat – mint hangsúlyozta – a minőséggel, nem pedig erőltetett marketinggel szeretnék elérni. – Azt viszont nem szeretnénk titkolni, hogy jók vagyunk – jegyezte meg általános derültséget keltve az asztaltársaság körében.

Mást szeretnek a nők és a férfiak

Hegedüs László Capricornio brazil kávéja és Umami Coffe Roastery kávépörkölője képviselte a tavaly augusztusban megnyílt Paksi Kávét a kávék és kávépörkölők versenyében. – Külön öröm, hogy a versenyben a fogyasztók döntöttek, mert nekik és nem elsősorban a szakmának akarunk megfelelni – fogalmazott Hegedüs László, aki a baristák között is bekerült a legjobb tízbe. Azt mondta, a náluk kapható kávé prémium nyersanyagból készül, világos pörkölésű, ami a brazil kávék esetében nem jellemző. A kávé minőségén, mennyiségén kívül fontos a vízé is, hiszen az ital túlnyomórészt abból áll.

A magyarok kávézási szokásairól azt mondta: a nők jellemzően a tejes italokat fogyasztják, míg a férfiak a karakteresebb kávékat isszák előszeretettel. A szakma – mint hozzátette – folyamatosan fejlődik, vele együtt az elvárások is.

 

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában