Szent György Lovagrend

2018.01.29. 17:30

A megtisztelő címre méltókat keresik

Borkóstolóra volt hivatalos szombaton a Bodri Pincészetben a Szent György Lovagrend Baranya és Tolna Megyei Nagypriorátusa. Két bor között a Szekszárdi Muslinca Kórus szolgáltatta a kitűnő bordalokat teremtve ezzel ünnepélyes és vidám hangulatot.

Berg Sándor, fotó: Makovics Kornél

– A borkóstoló után muszáj megkérdeznem: a szekszárdi vagy a villányi borok a finomabbak?

– Ha csak emiatt mondanám, hogy a szekszárdiak jobbak, az részrehajlás lenne. Jó pár éve dolgozom már a vendéglátásban, Pécsett van egy kis szállodám, ahol a helyi, a villányi és a szekszárdi borvidék borait árulom. Személy szerint az utóbbiakat részesítem előnyben. Lágyabbak, finomabbak, ihatóbbak, nem rendelkeznek olyan erős tanninnal – fogalmazott Baranya és Tolna megye nagypriorja, Kator György, aki 1998 óta tagja a rendnek (borítóképünkön balról).

– Feltételezem, nem csak a kiváló borok miatt érkeztek Szekszárdra.

– Egyrészt többször is felemlegették a rend tolnai tagjai, hogy szívesen vendégül látnának minket egy borkóstolással egybekötött tanácskozáson. Ezeket az eseményeket a pécsi Szent György Fogadóban a külön lovagteremben szoktuk tartani, ám most rendhagyó helyszínt választottunk. Másrészt két leendő szekszárdi tag amolyan „felvételijét” is itt tartjuk meg.

– Mit kell tenni ahhoz, hogy valaki a rend tagja lehessen?

– A legelső lépés, hogy az adott személyt – tevékenysége és személyisége alapján – két aktív lovag ajánlja be a priorátusnak. Ezt követi az elbeszélgetés, ahol megismerjük a gondolkodásmódját, a hozzáállását. Megkérdezzük, miért szeretne belépni közénk. Elmeséljük, hogy mi mit várunk el és mi mit csinálunk, aztán ezek után a „jelentkező” eldönti, hogy szeretne-e csatlakozni hozzánk. Ha mindkét fél pozitívnak értékeli a beszélgetést, akkor Visegrádon a vezetőség ajánlást tesz a felvételére, és egy-két év várományos időszak után ott, ahol 1326-ban megalapították a lovagrendet, lovaggá avatják az illetőt.

– Tolnában és Baranyában mennyire „divat” a lovagrend?

– Pécsett jelenleg 16-18-an vagyunk, Tolnában 6-8 lovagunk van. Pontos számot azért nem tudok mondani, mert vannak olyanok, akiket felavattak, de valami miatt nem aktívak. Most azon dolgozunk, hogy Szekszárdon és a megyében minél több olyan lovagot találjunk, aki alkalmas és méltó az elismerésre és szívesen csatlakozna hozzánk. Ez a titulus rendkívül megtisztelő.

A megyében

Jelenleg négy aktív lovagja van a Tolna Megyei Priorátusnak Csuka József, Kiss László, dr. Streicher Mátyás és Szabó Ferenc személyében, illetve további két jelöltje Urbán Péter, a Bodri Pincészet borászati vezetője, valamint Tarr János, a Tarr Kft. ügyvezető igazgatója. a

A tagozatok

A Szent György Lovagrendnek három fő tagozata van. A hagyományőrző, ennek a legjelentősebb példája a minden év júliusában a visegrádi palotajátékok. Létezik tudományos tagozat is, amely kutatásokkal, a szabadegyetemmel foglalkozik, ismertetve a lovagrendet, a lovagiságot, valamint a régi eszmék fenntartásán dolgozik. A legnagyobb tagozat mégis talán a karitatív, amely küldetése a szegények és elesettek felkarolása.

A Szent György Lovagrendről

A Szent György Lovagrendet Károly Róbert alapította 1326. április 24-én, Szent György napján. Ez a rend a legelső Európában, ráadásul nem egyházi, hanem világi, magyar király által alapított lovagrend. Az 1990-es években visegrádi történészek kutatták fel a levéltárban a renddel kapcsolatos papírokat, adatokat és megállapították, hogy ez a lovagrend soha nem szűnt meg, nem szüntették meg és nem záratták be. Ekkor a rend alkotmányát régi szellemben, de a 20. század végi követelményeknek megfelelően felújították, újjáélesztették. A visegrádi királyi palota lovagtermében tartják minden év április 24-éhez legközelebb eső szombatján az ünnepi szentmise után az új lovagok ünnepélyes felavatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában