TETT

2018.01.22. 07:00

A végleges tároló kialakítása hatalmas felelősség

A reformáció és az atomenergia volt a témája szombaton Mórágyon a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) településeinek képviselőinek jelenlétében lebonyolított programnak.

Hargitai Éva

– Környezetvédelemmel, kommunikációval és műszaki értelemben vett kultúrával is foglalkozik vállalatunk –  mondta dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezetője szombaton a mórágyi Művelődési Házban. Előadásában nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy hallgatóságával érzékeltesse: a radioaktív hulladékok, különösen a nagy aktivitású, illetve hosszú felezési idejű hulladékok elhelyezése igen hosszútávú gondolkodást igényel. Többek között azt is elmondta, hogy hazánkban az ilyen jellegű  anyagokat jelenleg átmenetileg az atomerőmű közelében helyezik el, de keresik a helyet egy végleges tároló kialakítására. A Nyugat-Mecsekben van egy ígéretes agyagkő réteg, amelynél kutatásokat végeznek. A feltétel sok, többek között a kőzetnek régóta változatlannak, tehát stabilnak kell lennie, és rossz vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie. A vizsgálatok eddig ígéretes eredményeket hoztak.

Dr. Kereki Ferenc

A szakember minderről az Egressus – reformáció 1517 – atomerőmű 2017 elnevezésű cselekvési program Mórágyon, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás tagtelepülésén megtartott rendezvényen beszélt. A reformációs 500. évfordulóján született projekt keretében, az emlékévben a szálkai művésztelepről 500 fiatal tájékozódott a Paksi Atomerőmű, valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. környezetvédelmi stratégiájáról. Az 500 napra tervezett kezdeményezés idén folytatódik, 50 fős turnusokban 25 ezer személy vehet részt tájékoztatókon. 

Mórágyon az egyházi ökumenikus imahét és Magyar Kultúra Napja alkalmából tartották meg a rendezvényt. Először ökumenikus istentiszteleten vettek részt az érdeklődők, a társulás tagtelepüléseinek képviselői a református templomban, majd előadásokat hallgattak meg a Művelődési Házban. Darabos Józsefné a TETT elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Decsi-Kiss János a szálkai művésztelep vezetője beszélt. Dr. Hafencher Károly a reformáció emlékbizottság miniszteri biztosa a múlt év programjairól tartott tájékoztatót.

Süli János tárca nélküli miniszter helyett Kovács Pál kabinetvezető jelent meg, aki a reformáció, a vallás és az atomenergia közötti párhuzamot a hitben vonta meg. Mint mondta, ha nem hinnének benne, hogy az a technológia, amelyet alkalmaznak a javunkra válik, akkor nem tudnák azt olyan magas, nemzetközileg is elismert színvonalon alkalmazni, mint ahogyan teszik. Hangsúlyozta, amikor a magyar kormány és parlament 2011-ben elfogadta az energiastratégiát, ezzel a jövőnket az évszázad végéig meghatározta, azt szakmai meggyőződéssel és hittel tette. Adonyi Gábor a programhoz kapcsolóan kifejlesztett applikációról tájékoztatta a hallgatóságot, végül Glöcknek Henrik  a rendezvénynek helyet adó település polgármestere köszönte meg az előadók és a vendégek részvételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában