értéktár

2018.01.31. 18:10

Érdemes felhívni a bizottság figyelmét Szekszárd értékeire

Elfogadta a szekszárdi közgyűlés a legutóbbi ülésén a Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság múlt évre vonatkozó beszámolóját. A megbeszélésen kiderült, bőven volna még mit az értékek közé sorolni a városban.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Szekszárd Sok olyan érték van még, amelyet nem javasoltak a helyi értéktárba, mondja Csillagné Szánthó Polixéna. A Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság elnöke a legutóbbi közgyűlésen is szóba hozta, hogy jó lenne, ha magánszemélyek, civil szervezetek, intézmények egyaránt felhívnák a bizottság figyelmét arra a sok szépre és jóra, amely itt van a városban. Csillagné Szán-

thó Polixéna egyébként példákat is hozott, így Babits életművét, amely egyelőre nem része ennek a gyűjtésnek.

A bizottság már korábban felterjesztette a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályára Hollós László életművét a Magyar Értéktárba történő felvétel érdekében, és kérte a Hungarikummá nyilvánítását. A felterjesztésre válasz egyelőre nem érkezett.

A helyi értékek száma viszont nőtt 2017-ben. Bekerült Czirok Róbert „VINORELLEK” – Borral festett akvarellek munkássága kulturális örökség kategóriában a Szekszárdi Települési Értéktárba, és mint országos jelentőségű érték Magyar Értéktárba való felvételét és Hungarikummá nyilvánítását is javasolta a grémium.

Szintén hivatalosan is érték Németh Judit javaslatára a Szekszárd és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség első oltárterítője (1911) a kulturális örökség kategóriában, és a szakemberek javasolták a Tolna Megyei Értéktárba történő felvételét is.

Szikora Mihály és a „Szegzárd” Veterán Vegyészek Baráti Társasága kezdeményezésére a Laktanya főbejárati kapuoszlopai és a kapcsolódó kerítésszakasz az épített környezet kategóriában került a helyi listára, és remélhetőleg a megyei értékek közé is beválasztják.

Baltavári István és Baltaváriné Joó Mária „50–150 éves keresztek, kiskápolnák, haranglábak Szekszárd közigazgatási területén” témájú felterjesztésére az épített környezet kategóriában az alábbi kereszteket, kiskápolnákat, haranglábakat vették fel a Szekszárdi Települési Értéktárba: 1. Sándor-kereszt, 2. Kéttornyú kápolna (régi 6-os út mellett), 3. H. F. kereszt (régi 6-os út mellett), 4. Volher-kereszt (Bor út 21.), 5. Szászy-kereszt (Sió bal oldali töltésen), 6. Újvárosi Temető régi keresztje („B” parcella), 7. Parásztai-kereszt (Bal-Parászta), 8. Bottyán-hegyi vaskereszt, 9. Cenci néni keresztje (Tanya u. 1. mellett), 10. Borszentelő kápolna (Rizling u. 4.), 11. Márkus-kereszt (Újvárosi templom előtt), 12. Szabó Pál-kereszt (Újvárosi sétakertben), 13. Mátyás király utcai kápolna (Mátyás király u. 62.), 14. Lajdombi kereszt (Bogyiszlói út), 15. Remete kálvária keresztjei, 16. Kilátó kálvária keresztjei, 17. Kórházi kápolna keresztje, 18. Czéh-kereszt (Nagybödő dűlő), 19. Baktai vaskereszt (Bródy S. u. 96.), 20. Dánai-kereszt (Béri B. Á. u. és Május 1. u. kereszteződés), 21. Alsóvárosi temető kerítés-kápolna („E” parcella), 22. Alsóvárosi temető régi keresztje (Béri B. Á. u. páros oldal), 23. Praimajer kápolna (Csatári és Csalogány u. kereszteződés), 24. Csatári harangláb (Csatári u. 69.), 25. Bati kereszt (Baranya völgy végén), 26. Bencze-kápolna (Sárköz u.), 27. Szőlőhegyi temető keresztje, 28. Szőlőhegyi református harangláb (Domb u. 1.). A bizottság javasolta a Tolna Megyei Értéktárba történő felvételüket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában