Pusztahencse

2018.01.26. 20:00

Esküt tett a polgármester, fontos döntéseket hoztak

Megtartotta alakuló ülését a képviselő-testület. Az ülés nyugodt légkörben zajlott, már a falu fejlesztését érintő döntéseket is hozott a község új vezetése.

Vida Tünde, fotó: Mártonfai Dénes

 

Esküt tett az új polgármester

Esküt tett Bán István, Pusztahencse új polgármestere, aki azt reméli, megnyugszanak a kedélyek a faluban. Nagyon elmélyültek az ellentétek, nagyon megosztott a falu, nem lesz egyszerű az ellentéteket elsimítani – mondja Bán István, aki először a polgármesteri hivatal csapatán szeretne erősíteni, mert – mint mondta – nagyon sok teher nyugszik a kollégái vállán.

– Nem tudja elképzelni, mennyire megosztott a falu, milyen jelentős társadalmi feszültségek vannak – jellemezte a helyzetet Bán István, aki hetedmagával csütörtökön letette az esküt, miután két időközi választás eredményeként végre összeállt a falu képviselő-testülete. Rögtön hozzá is fogtak a munkához és több olyan fejlesztésről is határoztak, amelyek megvalósítására szeretnének a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnál pályázni. A határidő szoros, január 31-ig el kell készülni. Bán István azt mondta, folytatni kívánják a Kossuth utcában a járdaépítést, csapadékvíz-elvezetési problémákat orvosolnának, szeretnének térfigyelő kamerarendszert kiépíteni, pályáznak a falunap megvalósítására, illetve a Petőfi és Kossuth utcákat összekötő út terveinek elkészítésére.

A polgármester hozzátette, hogy még pontosan nincsenek tisztában a falu anyagi helyzetével, bár a múlt év végén megbízott könyvelőcég jól halad az adatok feldolgozásával. Komoly feladat lesz a költségvetés elkészítése is, mert a hivatali dolgozók kevesen vannak, túlterheltek. Legalább egy gazdaságist szeretnének alkalmazni.  

Egyéb személyi változásokat nem tervez Bán István és a falu életében sem kíván strukturális változásokat megvalósítani. – Meg fogjuk tartani a hagyományos programokat, falunapot, szüreti napot, megünnepeljük a nyugdíjasainkat – hozott példákat. Azt mondta, a civil szervezetekkel jó a kapcsolat, épít az ő munkájukra.

Az alpolgármester: Rácz Attila

Rácz Attila egyéni vállalkozó otthon van az üzleti életben, de felkészült azokban a jogi kérdésekben is, amelyek az önkormányzati munkához szükségesek. Eddig is aktív tagja volt a testületnek, így ebben a munkában is szerzett már tapasztalatokat – indokolta Rácz Attila alpolgármesteri tisztségre történő felkérését Bán István.

Erdei Tamás jegyző arról számolt be, hogy mintegy 20-25 érdeklődő vett részt az ülésen, de a légkör mindvégig nyugodt volt. Döntött a testület a polgármester javadalmazásáról. Bán István szemben elődjével társadalmi megbízatásban látja el feladatát, díja hozzávetőleg 200, költségtérítése 30 ezer forint. Rácz Attila alpolgármester az adható alpolgármesteri tiszteletdíj töredékéért vállalta a feladatot, őt a költségtérítést is beleértve havi 55 ezer forint illeti meg.

A távozó polgármesternek a törvényben előírt három havi jövedelmet szavazták meg, ami közel 1,2 millió forinttal terheli meg a község költségvetését – tájékoztatott a jegyző. Hozzátette, ügyrendi, szociális és fejlesztési bizottság is alakult az új testület első ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában