állománygyűlés

2018.01.27. 16:00

Leköszön a tűzoltóparancsnok

Mérföldkő lesz az idei év az Atomerőmű Tűzoltóság történetében: áprilisban távozik a parancsnok. Bőhm Péter az alapítástól 28 éven át vezette a szervezetet, amely – mint az évértékelő állománygyűlésen is elhangzott – sok tekintetben példaként szolgál.

Vida Tünde

Az erőmű biztonsága az elmúlt évben is magas színvonalú volt, emiatt viszonylag kevés volt az olyan esemény, amikor a tűzoltóságnak élesben kellett beavatkozni, de mindig készen állt erre, ami nagy biztonságot adott – emelte ki Volent Gábor, az atomerőmű biztonsági igazgatója.

Tavaly 159 alkalommal vonultak eseményhez az atomerőmű tűzoltói, de helytállak, amikor a hűtővíz jegesedését kellett kezelni, ha extrém körülmények között kellett dolgozni. Messze földön híres az itt alkalmazott képzési rendszer, amit tavaly is továbbfejlesztettek. Dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató az állománygyűlésen ki is emelte, hogy sok tekintetben, például az oktatásban alkalmazott e-lear­ning módszerben, példaként áll a hivatásos állomány előtt is az Atomix Kft. által működtetett profi szervezet.

A védendő létesítményhez méltó a felszereltség, jól felkészült az állomány – derült ki Bőhm Péter parancsnok értékeléséből, a tűzoltóság keretein belül működő üzemi mentőszolgálat tevékenysége is sikeres volt. Erről a szolgálat vezetője, dr. Szvitán Gábor adott összefoglalót.

Bőhm Péter parancsnok azt mondta, a humánerőforrás biztosításával nincs gond, nincs szükség toborzásra, sorra érkeznek az életrajzok a felvételre jelentkezőktől. Kevés a mozgás, jellemzően évi két-három fő. Pótlásuk zökkenőmentes, az új kollégák felkészítése azonban egy évet ölel fel. Arról is beszélt, hogy munkája során fontos alapelv volt, hogy ne kövessék a változásokat, hanem menjenek elébük. – Példát tudtunk mutatni elvekben, módszerekben, technikákban, amiben követett minket a hivatásos társadalom – összegezte Bőhm Péter.

Az állománygyűlés végén három kiemelkedő teljesítményt nyújtó tűzoltónak – Adorján Józsefnek, Cseh Jánosnak és Nagy Norbertnek – dr. Balázs Gábor adott át igazgatói elismerést; köszöntötték a jubilálókat, azokat, akik betöltötték a hatvanadik életévüket, Fehér Roland pedig kollégái javaslata alapján átvehette az Atomerőmű Tűzoltóság Emlékérmet.

Fordulópont lesz ez az év

Fordulópont lesz az Atomerőmű Tűzoltóságának történetében az idei esztendő, áprilistól ugyanis új parancsnoka lesz. Az állomány tagjai számára már ismert tényről a tűzoltóságot működtető Atomix Kft. ügyvezetője, Szücs Gábor beszélt.

A stafétát Pesztericz Rajmund veszi át április 1-jén. A leendő vezető elmondta, hogy 1996. február 1-jén szerelt fel, végigjárta a ranglétrát, a felső vezetést 2012 júniusától erősíti. – Az évértékelőben hallottunk, hogy milyen múltunk és milyen terveink vannak. A sikeres működés egyfajta könnyebbséget, de felelősséget is jelent – összegezte. Azt mondta, egy jól működő rendszert nem kell szétverni, de meg kell találni azokat a pontokat, amelyek tovább javíthatják.

Volent Gábor, az atomerőmű biztonsági igazgatója azt ígérte, hogy az erőmű a következő időszakban is biztosítja a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a beavatkozás képessége meglegyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában