megmérettetés

2018.02.28. 14:00

Mindenki negyedik lett a sommelier bajnokság elődöntőjében

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A Babits Mihály Kulturális Központ volt a helyszíne a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjének, a nyílt versenyen egy szekszárdi versenyző is indult. A borok és a gasztronómia területén is jártas sommelierek a megmérettetésen – a kulturált borfogyasztás, a borkultúra iránt érdeklődő közönség előtt – előbb írásban tesztet töltöttek ki; aztán vörösbort dekantáltak, majd a pohárba töltött italról részletes leírást adtak.

Végül öt falat étel kóstolása alapján kellett kiválasztaniuk azt a kettőt, amelyekkel két, erre a célra kiválasztott bor leginkább párosítható. A szakmai zsűri elnöke, Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier-bajnok elmondta, aki a tesztet 70 százalékosra megoldotta, az már büszke lehet magára.

Az ítészek, Mészáros Péter borász – a verseny zsűrijének egyetlen szekszárdi tagja –, Kozma Kálmán (Gundel), Virág Csaba (Kárpátia), Varga Norbert (Onix) és Kovács József (TG Italiano) a vörösbor levegőztetésénél minden mozdulatot árgus szemmel nézett, húsz mozzanatért adhattak pontot.

A tíz induló között volt a 2017-es bajnok Tüü Péter, a második helyezett Angerman László, rajtuk kívül Fehér Anna, Evans Viktória, Fecske Viktor, Kovács Péter, Fogarasi Frank János, Kovács Norbert, Szalai Attila és a szekszárdi Amaryllis Étterem felszolgálója, Molnár Csaba vett részt a versenyen. Rontotta a viadal élvezeti értékét, valamint a versenyzőket is zavarhatta a rendezvény részeként tartott borkóstoló okozta zsibongás.

Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke közölte, a sommelier-borgasztronómus egyik legfontosabb feladata a bor ismeretén kívül a gasztronómiában való jártasság. Az ételek és az italok harmóniájának a megteremtése a sommelier fő tevékenysége. Tudnia kell azokat a fogásokat, írott és íratlan szabályokat, amelyek az ételek és az italok kapcsolatának fő szempontjai. Hozzátette: a szekszárdi elődöntő végeredményének ismertetését és a fináléba bejutó három sommelier versengését – akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár – a nagyközönség előtt március 4-én Budapesten, a Gerbeaud Ház Átrium termében tartják. Addig mind a tíz résztvevő negyediknek érezheti magát....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában