Barabás Éva ajánlja

2018.03.04. 14:28

„Singer Magdolna Mindhalálig című regénye mindannyiunkhoz szól”

Nincs is jobb a hideg téli napokon, mint egy pohár forró tea mellett kezünkbe venni egy jó könyvet. A választásban most Barabás Éva volt a segítségünkre.

Melcher Alexa, fotó: Nánási Pál

A bonyhádi származású műsorvezető, Barabás Éva kedvenc könyvéről Singer Magdolna Mindhalálig című regényéről mesélt nekünk: – Amikor kitört a „nagy válság” az életemben, amikor úgy éreztem, hogy Ady szavaival élve: „minden egész eltörött, minden láng csak részekben lobban”, akkor kaptam ennek a regénynek a még nyomdaszagú első példányát a kezembe – mesélte Barabás Éva, aki ebben az időben végezte el a hospice tanfolyamot, majd hozzátette – nem is tudtam letenni, amíg a végére nem értem. Arról szólt, ami velem, velünk történt, és akkoriban a környezetemben szinte minden párral.

– Mi történik azokkal, akik elvileg szerelemmel egymásra találtak, családot alapítottak, évekig boldogan éltek, tán még gyerekeik is születtek, aztán egyszer csak felállnak ágytól, asztaltól és soha többet semmiben sem értenek egyet? Hol és miért veszik el az egymás iránt érzett szerelem, szeretet, figyelem, együttérzés, elfogadás? Miért nem tudunk egymásnak szárnyakat adni, amikor valamelyikünk éppen repülne, és miért nem tudjuk egymást elkapni ha, netalántán valamelyikünk zuhanna?

Singer Magdolna Mindhalálig című regényében a sikeres építészmérnök István, és gyönyörű, okos felesége Roni kapcsolatába akkor csöppenünk bele, amikor már egyikük sem érti, mi történik velük. Mintha nem is ismernék már egymást. Kamasz fiúk Misi és vizslájuk, Wiskhy mindeközben élnék az életüket, de hát minden idegszálukkal érzik, és nem értik, mi történik a szülőkkel.

Főhősünk, a gerendaházakkal sikeres vállalkozást felépítő, és éveken át reggeltől estig dolgozó István egy nap ugyanis ráébred, hogy valami nagyon hiányzik az életéből. Hiába gondoskodó feleség, jófej gyerek, szép otthon, valahogy mintha minden értelmét vesztette, kiüresedett volna. Feleségével egy ideje, – amióta egy multicégnél már vezető beosztásba küzdötte fel magát – alig értik egymást. Úgy érzi, mintha az ő csodálatos neje más emberré változott volna. Ráadásul egyedül ő nem fogadja el, és nem is bocsájtja meg, hogy István el kezdett önkénteskedni egy hospice intézménynél.

Férje mindeközben a haldoklók és családtagjaik viszonyát látva, történeteiket hallgatva egyre többet tud meg saját kapcsolatáról, jobban megváltozik az élettel és az élőkkel – köztük a fiával – való viszonya. Nem érti hogyan és miért lett a felesége ennyire elégedetlen vele és az életükkel, hogyan változott gondoskodó, őt mindig vacsorával és figyelemmel váró tündéri párjából mára csak a munkájának élő, karrierista, este későn hazajáró, a gyerekét is hanyagoló géppé?

Barabás Éva mindenkinek szívből ajánlja a könyvet, aki szerelmes azért olvassa el, aki nehéz helyzetben van, annak azért jó olvasmány. Egyszóval mindenkiről szól. Ezenkívül akiket mélyebben érdekel, Singer Magdi: Partitúra – Utolsó beszélgetés POLCZ ALAINE-nel című könyvét is figyelmükbe ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában