piacikörkép

2018.03.28. 17:33

Körülnéztünk húsvét előtt a szekszárdi piacon

Hosszú hetek óta nem volt olyan szép idő, mint szerdán, amikor piacnap volt a megyeszékhelyen. Reggel ugyan hűvös volt, de sütött a nap és megtelt vásárlókkal a piac.

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Húsvét előtt pár nappal a legtöbben tojást, tormát, sonkát és más füstöltárut, diót és tavaszi virágokat kerestek. Utóbbiakat gyorsan elkapkodták, délelőtt 9 óra után már egy szál nárcisz és jácint sem volt. A korán kelő vásárlók azt mondták, ők tudtak egy-egy csokorral vásárolni az illatos, ünnepeket idéző virágokból. A később kelőknek viszont már csak barka jutott, ennek csokorját 500 forintért kínálták.

Aki házi tyúktojást szeretett volna vásárolni, annak csalódnia kellett, mert nagyon kevés tojást vittek eladni a kistermelők, egy helyen találtunk csak árust, ő viszont nagy tételben kínálta, darabját 45 forintért. Nagy volt a forgalmuk a füstölt árut kínáló kereskedőknek is. Szekszárdon négy vállalkozónak is van stabil árusító helye. Az árak mindegyiküknél hasonlóak voltak, hagyományos házi sonka kilójáért 2500, a kolozsvári szalonnáért 2100 forintot kértek. A kisebb termelőknél lehetett tormát kapni, egészben, szálanként becsomagolva. Kilójáért 800 forintot kértek. A medvehagyma szezonja is megkezdődött, egy-egy csokor 200 forintba került.

Újhagymából, retekből kevés volt, pedig mindkettő nagyon is illik a húsvéti sonkához. Diót – darálva is és egészben – több helyen is árultak, 2000 forintért kilónként. Olasz Gyuláné szekszárdi árus húsvéti díszeket kínált, a nyuszis, tojásos kompozícióból is fogyogatott. Virágból kevés volt, cserepes primulát lehetett vásárolni 300 forintért, szép, színes változatokban kínálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában