pályázat

2018.03.25. 16:01

Megújul a faluház, még minibölcsődét is építenek

Hamarosan több nagyszabású fejlesztés indul Kakasdon. Az egyik legjelentősebb a Széptölgyesre vezető kerékpárút építése.

Balázs László, archív felvétel: Mártonfai Dénes

A Kakasd és Széptölgyes közötti kerékpárútra uniós kiíráson 106 millió forintot ítéltek meg az önkormányzatnak. A kiviteli tervek elkészültek, engedélyeztetésre várnak a Tolna Megyei Kormányhivatalnál. Az építkezést 2018. október 31-ig várhatóan be is fejezik – mondta Bányai Károly polgármester.

Szintén TOP-os tender az óvoda felújítása és a minibölcsőde kialakítása 170 millióból. A projekt közbeszerzés előtt áll. A jelenlegi épület teljes felújítása, valamint egy új minibölcsőde építése valósul meg októberig.

A belterületi vízrendezés második ütemére nyolcvanhétmilliót kaptak. A faluárok második hídjától várhatóan a Margit hídig lapozzák majd ki a medret. A Templom tér és a Szabadság utca között új híd épül. Az imaház előtti gyalogátjárót elbontják, s a helyére újat építenek. A csapadékvíz-elvezetés mintegy háromszáz méter hosszan valósul meg, a kivitelező az Alisca-Bau Zrt. lesz. A munkálatok a kedvezőtlen téli időjárás után kezdődhetnek.

Bányai Károly közölte, külterületi utak fejlesztéséhez, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére is adtak be pályázatot. A 04-es helyrajzi számú külterületi út – amely a kastély mellett húzódik a víztározó felé – alsó szakaszának felújítása tizenötmilliós beruházás, az önerő huszonöt százalék. Ennek a kiírásnak a másik része az önkormányzati utak karbantartásához szükséges erőgépek és tartozékok beszerzése, ennek várható költsége szintén tizenötmillió. A Templom tér és a Deák utca burkolatát is felújítják, a beruházás összeköltsége mintegy tizenhétmillió forint.

Három éve kormányhatározat született Makovecz Imre életművének gondozásáról. A nemzetközileg is elismert, egyik legjelentősebb magyar építész munkái harminc-negyven évvel ezelőtt készültek, az akkori kor követelményeinek és kivitelezési tudásának megfelelően. Legtöbbjüket nem ápolták, elmaradtak a szükséges karbantartások, és a törvényszerű anyagromlás is elodázhatatlanná tette most már az állagmegóvást. Politikusokból álló munkacsoport döntött arról, hogy a Makovecz-életmű részét képező épületeket, így a kakasdi faluházat is felújítják.

Mindenre nem lesz elég a pénz

Bányai Károly jelezte, az önkormányzat és az Emmi között létrejött szerződés alapján a helyhatóság háromszázmillió forintot kapott a faluház felújítására. A tervek elkészültek, a munkálatok márciusban kezdődnek, a rekonstrukció várhatóan szeptember 30-ig befejeződik. Az építkezés során felújítják a két tornyot, a nagytermet, a Bányai-termet. A munkálatokat a PSN Kft. végzi majd. A polgármester megjegyezte, hogy az igényfelmérések és a tervezés között eltelt három év alatt jelentősen megemelkedtek az árak, illetve a vizsgálatok közben sok helyen előre nem tervezhető, komoly költségekkel járó, plusz feladatok is adódtak. Ezért további százkétmillió forintot igényeltek. A második ütemben a tájház, a borozó, a hivatal és a könyvtár teljes felújítása valósulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában