Sikerek

2018.03.10. 17:21

Tolna megyei borok arattak a Syngenta borversenyen

A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet mellett többek között a bölcskei Tomolik Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjat.

Mauthner Ilona, fotó: Szellő Gábor

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borversenyre. Ezek közül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát.

A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet mellett többek között a bölcskei Tomolik Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjat. Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát és ebből a tavalyi évben közel 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó. 

– A borversenyen sok olyan bort először kóstolhattunk, melyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben – értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Az aranyérmes borok között szerepel még a bonyhádi székhelyű Danubiana Borkereskedő és Termelő Kft, a szekszárdi Faktor Kft.-Fritz Borház , az Eurobor Kft.-Tűzkő Birtok egy-egy bora, a Prantner Pince két bora, a Schieber Pincészet 5 bora, a Takler Pincészet, a Twickel Szőlőbirtok és a Vesztergombi Bt. 1-1 bora. Nagyarany elismerést kapott többek között a bölcskei székhelyű Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. 2017-es évjáratú sauvignon blanc bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott át a borászoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában