felújítások

2018.04.05. 17:30

Annyi pénz jut járdafelújításra, mint tavaly

Idén is körülbelül 25 millió forintot fordít járda- és útfelújításra a tamási önkormányzat.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A városvezetők is elismerték, hogy nem volt népszerű döntés, amikor a 2015 novemberi testületi ülésen módosították a helyi adókról szóló rendeletet, s 2016. január 1-jétől egy új adónemet, a kommunális adót vezették be a településen. Erre azért volt szükség, mert sem uniós, sem más többletforrás nem áll az önkormányzatok rendelkezésére járdaépítésre, illetve felújításra.

– Korábban ilyen adóteher nem volt a városban – mondta Porga Ferenc polgármester. – A település fenntartása, működtetése sok olyan karbantartási, felújítási, állagmegóvási feladat ellátását igényelné, ami költségvetési szempontból a dologi kiadások részét képezi. Ugyan alapinfrastruktúra tekintetében nem áll rosszul a város, de a járdák felújításánál több évtizedes lemaradásunk van. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a magánszemélyek által befizetett adóforintokat az utolsó fillérig járda- és útfelújításra költjük.

Az adónem 2017-ben 25 millió forintos bevételt jelentett a városnak. Ebből összesen 700 méter járda épült újjá. Többek között új borítást kapott a Zrínyi utca, József Attila lakótelep, Árpád utca, Rákóczi utca, Bezerédj utca és Kossuth tér egy-egy szakasza.

– A legforgalmasabb és legrosszabb állapotban lévő járda- és útszakaszok élveznek elsőbbséget – folytatta a polgármester. – A városközponttól a külső peremterületek irányába haladunk. Idén is várhatóan 25 millió forinttal számolhatunk, ezzel tudunk tervezni. A beszerzési eljárásokat, ajánlatkéréseket le kell folytatni, de előzetes költségbecslés már volt. Terveink szerint összesen 965 méter járdát tudunk újjáépíteni, korszerűsíteni, a kivitelezés költsége 23,6 millió forint lesz.

Porga Ferenc hozzátette: a fejlesztéssel érintett helyszínek kiválasztásánál elsődleges szempont volt a sűrű gyalogosforgalom, a nem megfelelő műszaki állapot és a lakossági igényeinek figyelembevétele. A tervezett fejlesztés érinteni fogja a kertvárosi övezetet és egy külterületi városrészt is. Az elmúlt években a város saját cégével, az Építő és Városüzemeltető Kft.-vel (ÉVÜ) – valamint egy helyi vállalkozóval – végeztette a felújítási munkálatokat.

Járdafelújítás, burkolatjavítás lesz a kommunális adóból

Tamási Város Önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozati javaslatot hozott arról, hogy a Szabadság u. 68-70. számú ingatlan előtti közterület felújításának; a Rákóczi utca-Kerékpárút között járdakorszerűsítésnek; a Miklósvár 1-49. közötti járdafelújításnak; a Szabadság u., Kossuth tér, Árpád u., Építők u. járdajavításoknak; a Százszorszép utca burkolatjavításának kivitelezési költségeit a 2018. évi költségvetésből a kommunális adóbevételek terhére biztosítja. Egyúttal a városatyák felhatalmazták a polgármestert a kivitelezési munkák megrendelésére és a szükséges szerződések megkötésére. Az előterjesztést a képviselők megszavazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában